Saker att tänka på vid köp av en ny robotgräsklippare

Det finns några saker att tänka på vid köp av en ny robotgräsklippare. Här i artikeln tar vi upp de vanligaste misstagen en förstagångsköpare gör när de köper en ny robotgräsklippare.

Många väljer en robotgräsklippare utifrån vad tillverkaren utlovar i sin specifikation. För en förstagångsköpare blir det naturligt att välja en robotgräsklippare utifrån den egna tomtens gräsyta. Förutom storleken på gräsytan är det en mängd andra faktorer som avgör vilken modell som passar bäst i trädgården. Här nedan har vi listat ett par viktiga saker att tänka på vid köp av en ny robotgräsklippare.

Storleken på gräsytan är inte avgörande

Tillverkaren anger oftast en yta som den självgående robotgräsklipparen klarar av under idealiska förhållanden. Exempelvis anges det av Robomow att Råd&Röns testvinnare Robomow RS615 klarar av en gräsyta på 3 000 m². Det kommer robotgräsklipparen klara av om din gräsmatta är lika plan och fyrkantig som en halv fotbollsplan.

Robomow RS615u/RS615 Pro robotgräsklippare bäst i test Råd och Rön

En bra tumregel är att halvera tillverkarens ytkapacitet, eller gå på tillverkarens rekommenderad gräsyta. I vår produktbeskrivning för Robomow RS615u kan du läsa att robotgräsklipparen klarar av gräsytor upp till 3 000 m², men vi rekommenderar att du jämför klipparnas kapacitet i våra köpguider för Pro Modeller och för U Modeller. Längst ned i tabellerna anges värden för Rekommenderad yta.

Klipptider

En Robomow robotgräsklippare behöver vara igång ungefär 8 timmar per dag, måndag till och med lördag, för att hinna med att klippa hela gräsmattans klippyta 2-3 gånger per veckan. Det blir ca 4 timmars driftstid och lika mycket laddningstid. Det är ett tidsfönster som du måste planera in för robotgräsklipparens dagschema.  Det här är Robomows starka fördel då den får en hög klippkapacitet med sin breda klippbredd. Andra fabrikat i samma klass behöver vara igång dygnets alla timmar och alla dagar i veckan för att hinna med hela den gräsytan som anges av tillverkaren.

Önskar man ha sin gräsmatta till något annat än just bara robotgräsklippning så gäller det att man planera in robotens klippschema rätt. I annat fall får man dela familjens aktiviteter med en robotgräsklippare om man vill ha en välskött gräsmatta och ett familjeliv.

Robomow robotgräsklippare ger tid till annan trädgårdsskötsel

8 timmar per dag i sex dagar blir 48 timmar att fördela om du har köpt en robot för rekommenderad gräsyta. Har du speciella behov och vill ha en robotklippare som är ute bara hälften av tiden så ska du välja en klippare med dubbla kapacitet av din gräsmatteyta. Exempelvis om din gräsmatta är 800 m² stor, välj då en självgående gräsklippare med rekommenderad yta på 1 600 m².

Vi hjälper dig med rätt Robomow modell

Vi erbjuder fri rådgivning och tomtbesiktning hemma hos dig i din trädgård. På så sätt kan du känna dig trygg med ditt köp och du får en robotgräsklippare som passar dina behov och din tomts förutsättningar bäst.


Robert

Robert är ägare och grundare av TrädgårdSmart i Sverige. Du finner mig och min familj i Bälinge som är en förort till Uppsala. Här bor vi en villa med en trädgård på ca 400 kvm. Vår snälla Robomow robotgräsklippare håller vår gräsmatta dagligen nyklippt.

0 Comments

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.