Begränsningskabel till robotgräsklippare

Begränsningskabel till robotgräsklippare: ”Automatiska gräsklippare (engelska: automower) klipper gräs inom anvisat område som begränsas av en kabel med en svag radiosignal. Roboten uppfattar signalen som ett osynligt staket och rör sig inte utanför begränsningskabeln.” Källa: Wikipedia.

Robotgräsklipparens begränsningskabel fungerar med andra ord som en signalkabel till roboten och används både som kantkabel och guidekabel. Kantkabeln eller avgränsningskabeln utgör som en inhägnad för robotgräsklipparen och formar det osynliga staketet till gräsklipparen. Inom avgränsningen kommer robotgräsklipparen att fungera under förutsättning att kabeln är hel och sammanhängande utan kabelbrott.

Är begränsningskabeln av eller om den inte är ansluten till basstationen så kommer robotgräsklipparen att indikera att den inte har någon signal med felmeddelande, ”ingen slingsignal” och kabelbrottet måste då åtgärdas för att gräsklipparen ska återigen kunna fungera. Det innebär att vid minsta kabelbrott på kabeln slutar robotgräsklipparen att fungera. 

För att garantera en säker drift rekommenderar vi att du får kabeln nergrävd vid installationen av robotgräsklipparen för att på sätt hålla signalkabeln väl skyddad. Som ett extra skydd är det väl investerade pengar att satsa på en kabel av hög kvalitet.

Signalkabel - en jättelik radioantenn

Det är bra att känna till att begränsningskabeln är en signalkabel och blir som en jättelik radioantenn. Det gör att robotgräsklipparen blir extra känslig för att bli utslagen i samband med ett åskoväder.

Koppla alltid ur kabeln från laddningsstationen och bryt strömmen till robotgräsklipparen vid åskoväder. Läs mer hur du skyddar din robotgräsklippare i samband med åskoväder

Dock är det ingen garanti att åskan lämnar kabeln hel efter ett nära åsknedslag. När åskan tar sig fram i marken väljer den enklaste vägen. Ledningar och avloppsrör är speciellt utsatta vid åsknedslag. Det innebär att åskan kan i värsta fall bränna sönder begränsningskabeln även om strömmen till kabeln är avstängd.

Guidekabelns funktion

En guidekabel används för att leda in en Husqvarna Automower till sin basstation för laddning. Guidekabeln dras rakt ut från laddstationen och bort till en bortre ända av gräsytan där den kopplas ihop med kantkabeln med ett skarvdon. Husqvarna använder guidekabel till sina övriga varumärken som Gardena och McCholloch. Guidekabeln ansluts till laddningsstationen med en speciell anslutningskontakt som passar till stationens kontaktstift.

Robomow robotgräsklippare tar sig tillbaka till robotgräsklipparens basstation för laddning med en annan teknik. Roboten går tillbaka till sin basstation med hjälp av kantkabeln som guide. Samma teknik används också bland Solo by AL-KO, Honda Miimo, Stihl, Stiga, Ambrogio och Wiper. 

Kvalitet på begränsningskabeln

Vi på TrädgårdSmart erbjuder dig flera olika kvaliteter på begränsningskabel till robotgräsklippare för att se till att dina behov och önskemål uppfylls. Vi är unika på det sätt att vi ger dig en valmöjlighet till vilken kvalitet du vill ha på kabeln för att möta dina behov och krav.

Vi har kablar för dig där ”the best is good enough” till ”gör-det-själv”-kabeln. Här nedan listar vi vårt sortiment av våra kvalitetskablar.

TrädgårdSmarts kabelsortiment

För dig som "gör-det-själv"

Standardkabel

Från vår egen produktion kan vi erbjuda en kabel för dig som vill installera robotgräsklipparen själv. Det är  ⌀2,45 mm tjock signalkabel på 250 meter som är enkel och smidig att installera. Du köper den till ett väldigt förmånligt pris i vår webbutik.

Kabeln är för dig som vill installera robotgräsklipparen själv.

Säkerhetskabel

För dig som vill installera din kabel själv och vill ogärna ha kabelbrott har vi en enkelmantlad  ⌀3,8 mm tjock säkerhetskabel. Det är en kabel som ger dig extra trygghet och en förhöjd signalförmåga.

Du köper säkerhetskabeln i vår webbutik till ett väldigt förmånligt pris. Gör din installation extra säker med vår säkerhetskabel så slipper du onödiga kabelbrott i framtiden. 

Kabeln är för dig som vill installera robotgräsklipparen själv.

Professionella kabelinstallationer

Standardkabel

TrädgårdSmart installerar alla fabrikat av robotgräsklippare på marknaden. När du anlitar oss för installation av robotgräsklippare ingår alltid begränsningskabel av standardkvalitet i priset. Det är en kabel som är ⌀ 2,7 mm tjock. Ledaren har en kopparklädd och förtennad aluminiumkärna.

Standardkabeln passar till alla fabrikat och modeller av robotgräsklippare.

Premiumkabel

När du ställer höga krav på signalkabelns ledarförmågan med minimal förlust är det premiumkabeln du ska välja. Kabeln som har en genuin kopparkärna leder signalen utan att tappa styrka även vid längre dragningar.

Kabeln har en ledare av förtennade koppar håller en mycket hög kvalitet. Kabeln har en kraftig isolerande ytterhölje och är ⌀ 3,45 mm tjock.

Premiumkabeln passar till alla typer av robotgräsklippare och vid längre kabeldragningar.

Säkerhetskabel

Enkelmantlad

Ta en isolerad premiumkabel, mantla den för att få en säkerhetskabel för att slutligen lägga på ett kraftigt lager med isolerat plasthölje, och då får du en säkerhetskabel av högsta kvalitet som är den bästa på marknaden. Diameter på ⌀ 4,2 mm.

Sorkar och spadar går bet på den här begränsningskabeln. Det yttre skyddshöljet gör den kraftigare och också extremt beständig mot korrosion.  

Det här är en kabel för utsatta ytor som offentliga miljöer, företag och för dig där bara det bästa duger.

Dubbelmantlad

Det här är en säkerhetskabel med dubbla lager av mantlar. Den kraftiga kabeln är uppbyggd på  samma som den enkelmantlade säkerhetskabeln. Total diameter på kabeln är hela ⌀ 4,6 mm.

Det här är en av de absolut säkraste begränsningskabeln på marknaden. Det är en kabel som passar till offentliga miljöer och företag. Den dubbelmantlade säkerhetskabeln fungerar utmärkt som en extra säker guidekabel. Läs vidare om guidekabelns utsatthet.

Trippelmantlad

Det här är en säkerhetskabel med hela tre lager av mantelskydd. Marknadens kraftigaste kabel är uppbyggd på  samma sätt som de övriga säkerhetskablarna. Total diameter på kabeln är mäktiga ⌀ 5 mm.

Det här är den i särklass säkraste begränsningskabeln på marknaden. Det är en kabel som passar till offentliga miljöer, företag och den som vill ha det absolut bästa. Den tripperlmantlade säkerhetskabeln fungerar utmärkt som en extra säker guidekabel. Läs vidare om guidekabelns utsatthet.

Gardera dig mot kabelbrott

Efter varje vinter får vi in mängder av samtal från kunder som har fått felmeddelandet ingen slingsignal. Gemensamt är att de har den tunnare kabeln nedfräst. Markoolio valde att gå över till den mantlade säkerhetskabeln. 

Marko berättar att det var väl investerade pengar för att slippa kabelbrott. 

Markoolio väljer säkerhetskabeln som begränsningskabel till robotgräskliipparen
TrädgårdSmart Säkerhetskabel till robotgräsklipparens begränsningskabel
Spela videoklipp

Risker med guidekabel

Som du säkert har listat ut så är det större risk för kabelbrott med en robotgräsklippare där guidekabel används. Guidekabeln ligger ofta utsatt för en risk då den ligger tvärs över tomtens mitt. Det blir ofta ett kabelbrott på guidekabeln i samband med ogräsplockning eller när en vertikalskärare går över gräsmattan. Det är lätt hänt att guidekabeln glöms bort under själva trädgårdsarbetet.

När vi renoverar gräsmattor får vi allt som oftast dra om guidekabeln. Ofta har guidekabeln krupit upp på flera ställen vilket gör att den blir extra utsatt för kabelbrott när vi går fram med vår vertikalskärare.

Det är inte bara guidekabeln som är utsatt för kabelbrott utan även själva kantkabeln i samband med skötsel av rabatter, buskar, kantskärning, djur och människor.

Val av begränsningskabel till robotgräsklippare

Att köpa en signalkabel av bättre kvalitet är en väldigt bra investering och som lönar sig i längden. En bättre kabel gör att den håller längre och du får minskad risk för kabelbrott.

När du anlitar oss för professionell rådgivning av robotgräsklippare så kan du rådgöra oss om vilken kabel som lämpar sig bäst för dina gräsytor.

Frågor och svar

Här nedan får du svar på de vanligaste frågor vi brukar få om kabel till robotgräsklippare.

Alla våra kablar oavsett kvalitet är kompatibla med alla sorters robotgräsklippare oavsett fabrikat och modell.

Begränsningskabeln går att lägga ned på 20 cm markdjup. Vi fräser ned sigalkabeln på ca 5 cm djup där det är möjligt. Rötter och stenar gör att kabeln hamnar närmare markytan.

Alla våra signalkablar fungerar utmärkt till alla robotgräsklippare oavsett fabrikat och modell. Våra förstärkta säkerhetskablar har en längre livslängd och håller sig intakt även vid marksättningar när tjälen går ur marken efter vintern. Dessutom klarar säkerhetskabeln av påfrestningar som gnagare och att när stenar och rötter ligger och skaver mot kabeln. Det innebär att det verkligen lönar sig att uppgradera kabeln om man vill ha en säker och tillförlitlig installation.

Av de kunder som kontaktar oss för avhjälp med kabelbrott så har majoriteten den tunnare 2,7 mm standardkabeln installerad hos sig. Antigen har kunden monterat kabeln själv eller så har de haft en installatör som har hjälpt dem med installationen av robotgräsklipparen, men nu kan de inte hitta kabelbrottet.

Det är exempelvis näst intill omöjligt att hitta kabelbrottet om signalkabeln är delvis av (glappkontakt). Signalen går igenom men den är inte tillräckligt stark för att driva roboten och då går det inte att hitta kabelbrottet med en billig signalkabeltestare.

Av det skälet som beskrivs här ovan så rekommenderar vi alltid vår säkerhetskabel. På så sätt slipper du en massa obehag och driften av din robotgräsklippare blir mycket säkrare.

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än så länge! Snälla var den första att betygsätta detta inlägg.

Eftersom du tyckte att det här inlägget var användbart...

Följ oss på sociala medier!

Vi beklagar att det här inlägget inte var användbart för dig!

Låt oss förbättra det här inlägget!

Berätta för oss hur vi kan förbättra det här inlägget?


Robert

Robert är ägare och grundare av TrädgårdSmart i Sverige. Du finner mig och min familj i Bälinge som är en förort till Uppsala. Här bor vi en villa med en trädgård på ca 400 kvm, och här har vi en robotgräsklippare som sköter gräsklippningen. Gräsmattan gödslas 4 gånger per år och jag försöker stödså den lika ofta med nytt gräs. Det för att ständigt föryngra gräsmattan, och det har lett till en tät och fin gräsmatta fri från ogräs.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.