Begränsningskabel till robotgräsklippare

Begränsningskabel till robotgräsklippare: ”Automatiska gräsklippare (engelska: automower) klipper gräs inom anvisat område som begränsas av en kabel med en svag radiosignal. Roboten uppfattar signalen som ett osynligt staket och rör sig inte utanför begränsningskabeln.” Källa: Wikipedia.

Robotgräsklipparens begränsningskabeln fungerar med andra ord som en signalkabel till roboten och används både som kantkabel och guidekabel. Kantkabeln eller avgränsningskabeln utgör som en inhägnad för robotgräsklipparen och formar det osynliga staketet till gräsklipparen. Inom avgränsningen kommer robotgräsklipparen att fungera under förutsättning att kabeln är hel och sammanhängande utan kabelbrott.

Är begränsningskabeln av eller om den inte är ansluten till basstationen så kommer robotgräsklipparen att indikera att den inte har någon signal med felmeddelande, ”ingen slingsignal” och kabelbrottet måste då åtgärdas för att gräsklipparen ska återigen kunna fungera. Det innebär att vid minsta kabelbrott på kabeln gör att robotgräsklipparen slutar att fungera. Därför rekommenderar vi att du får kabeln nergrävd vid installationen av robotgräsklipparen för att på sätt hålla signalkabeln väl skyddad. 

Signalkabel - en jättelik radioantenn

Det är bra att känna till att begränsningskabeln är en signalkabel och blir som en jättelik radioantenn. Det gör att robotgräsklipparen blir extra känslig för att bli utslagen i samband med ett åskoväder.

Koppla alltid ur kabeln från laddningsstationen och bryt strömmen till robotgräsklipparen vid åskoväder. Läs mer hur du skyddar din robotgräsklippare i samband med åskoväder

Dock är det ingen garanti att åskan lämnar kabeln hel efter ett nära åsknedslag. När åskan tar sig fram i marken väljer den enklaste vägen. Ledningar och avloppsrör är speciellt utsatta vid åsknedslag. Det innebär att åskan kan i värsta fall bränna sönder begränsningskabeln även om strömmen till kabeln är avstängd.

Guidekabelns funktion

En guidekabel används för att leda in en Husqvarna Automower till sin basstation för laddning. Guidekabeln dras rakt ut från laddstationen och bort till en bortre ända av gräsytan där den kopplas ihop med kantkabeln med ett skarvdon. Husqvarnas använder guidekabel till sina övriga varumärken som Gardena och McCholloch. Guidekabeln ansluts till laddningsstationen med en speciell anslutningskontakt som passar till stationens kontaktstift.

Robomow robotgräsklippare tar sig tillbaka till robotgräsklipparens basstation för laddning med en annan teknik. Roboten går tillbaka till sin basstation med hjälp av kantkabeln som guide. Samma teknik används också bland Stihls, Stiga, Ambrogio och Wipers robotgräsklippare. 

Kvalitet på begränsningskabeln

Vi på TrädgårdSmart erbjuder dig flera olika kvaliteter på begränsningskabel till robotgräsklippare för att se till att dina behov och önskemål uppfylls. Vi är unika i på det sätt att vi ger dig en valmöjlighet till vilken kvalitet du vill ha på kabeln för att möta ditt behov och krav.

Vi har kablar för dig där ”the best is good enough” till ”gör-det-själv”-kabeln. Här nedan listar vi vårt sortiment av våra kvalitetskablar.

TrädgårdSmarts kabelsortiment

"Gör-det-själv"

Robomow kantkabel som vi har i butiken och den kabel som följer med i alla Robomow U-modeller är en kabel med koppartråd som är isolerad med ett tunnare lager av plast.

Kabeln är för dig som vill installera robotgräsklipparen själv.

Robomow begränsningskabel för gör-det-själv

Standardkabel

TrädgårdSmart installerar Robomow och alla andra fabrikat av robotgräsklippare på marknaden. Husqvarna Automower är en populär gräsklippare som vi installerar. När du anlitar oss för installation av robotgräsklippare ingår alltid begränsningskabel av standardkvalitet i priset. Det är en kabel som är ⌀ 2,7 mm tjock. Ledaren har en kopparklädd och förtennad aluminiumkärna.

Standardkabeln passar till alla fabrikat och modeller av robotgräsklippare.

Husqvarna Automower begränsningskabel

Premiumkabel

När du ställer höga krav på signalkabelns ledarförmågan med minimal förlust är det premiumkabeln du ska välja. Kabeln som har en genuin kopparkärna leder signalen utan att tappa styrka även vid längre dragningar.

Kabeln har en ledare av förtennade koppar håller en mycket hög kvalitet. Kabeln har en kraftig isolerande ytterhölje och är ⌀ 3,45 mm tjock.

Premiumkabeln passar till alla typer av robotgräsklippare och vid längre kabeldragningar.

Husqvarna Automower begränsningskabel

Robomow premium

Vi erbjuder även Robomow originalkabel mot ett pristillägg. Den har samma kopparkärna som till ”gör-det-själv”-kabeln men har en mycket kraftigare isolering. Den tjockare isoleringen av kabeln vilket gör att den är både kraftigare och går inte av lika lätt som den tunnare ”gör-det-själv”-kabeln.

Det här är avgränsningskabeln till dig som endast vill ha Robomows originaltillbehör.

Robomow begränsningskabel hos TrädgårdSmart

Säkerhetskabel

Ta en isolerad premiumkabel, mantla den för att få en säkerhetskabel för att slutligen lägga på ett kraftigt lager med isolerat plasthölje, och då får du en säkerhetskabel av högsta kvalitet som är den bästa på marknaden. Diameter på ⌀ 4,2 mm.

Sorkar och spadar går bet på den här begränsningskabeln. Det yttre skyddshöljet gör den kraftigare och också extremt beständig mot korrosion.  

Det här är en kabel för utsatta ytor som offentliga miljöer, företag och för dig där bara det bästa duger.

eXtrem säkerhetskabel TrädgårdSmart som begränsningskabel
eXtrem Säkerhetskabel TrädgårdSmart som begränsningskabel

Dubbelmantlad

Det här är en säkerhetskabel med dubbla lager av mantlar. Den kraftiga kabeln är uppbyggd på  samma som den den enkelmantlade säkerhetskabeln. Total diameter på kabeln är hela ⌀ 4,6 mm.

Det här är den absolut säkraste begränsningskabeln på marknaden. Det är en kabel som passar till offentliga miljöer och företag. Den dubbelmantlade säkerhetskabeln fungerar utmärkt som en extra säker guidekabel. Läs vidare om guidekabelns utsatthet.

eXtrem säkerhetskabel TrädgårdSmart som begränsningskabel
eXtrem Säkerhetskabel TrädgårdSmart som begränsningskabel
Gardera dig mot kabelbrott

Efter varje vinter får vi in mängder av samtal från kunder som har fått felmeddelandet ingen slingsignal. Gemensamt är att de har den tunnare kabeln nedfräst. Markoolio valde att gå över till den mantlade säkerhetskabeln. Det är väl investerade pengar för att slippa kabelbrott. 

Markoolio väljer säkerhetskabeln som begränsningskabel till robotgräskliipparen
Spela videoklipp

Risker med guidekabel

Som du säkert har listat ut så är det större risk för kabelbrott med en robotgräsklippare där guidekabel används. Guidekabeln ligger ofta utsatt för en risk då den ligger tvärs över tomtens mitt. Det blir ofta ett kabelbrott på guidekabeln i samband med ogräsplockning eller när en vertikalskärare går över gräsmattan. Det är lätt hänt att guidekabeln glöms bort under själva trädgårdsarbetet.

När vi renoverar gräsmattor får vi allt som oftast dra om guidekabeln. Ofta har guidekabeln krupit upp på flera ställen vilket gör att den blir extra utsatt för kabelbrott när vi går fram med vår vertikalskärare.

Det är inte bara guidekabeln som är utsatt för kabelbrott utan även själva kantkabeln i samband med skötsel av rabatter, buskar, kantskärning, djur och människor

Val av begränsningskabel till robotgräsklippare

Att köpa en signalkabel av bättre kvalitet är en väldigt bra investering och som lönar sig i längden. En bättre kabel göra att den håller längre och du får minskad risk för kabelbrott.

När du anlitar oss för professionell rådgivning av robotgräsklippare så kan du rådgöra oss om vilken kabel som lämpar sig bäst för dina gräsytor.


Robert

Robert är ägare och grundare av TrädgårdSmart i Sverige. Du finner mig och min familj i Bälinge som är en förort till Uppsala. Här bor vi en villa med en trädgård på ca 400 kvm, och här har vi en robotgräsklippare som sköter gräsklippningen. Gräsmattan gödslas 4 gånger per år och jag försöker stödså den lika ofta med nytt gräs. Det för att ständigt föryngra gräsmattan, och det har lett till en tät och fin gräsmatta fri från ogräs.

2 Comments

Comments are closed.