Bli av med en häck utan att gräva är möjligt om det görs med hjälp av en stubbfräs. På en och samma dag kan du få häcken borttagen och en ny häck nyplanterad.

Bli av med en häck utan att gräva

Går det verkligen bli av med en häck utan att gräva? Att få bort en häck själv utan bra verktyg är ett slitgöra jämfört med att ta in vår hjälp eller använda rätta trädgårdsverktyg.

Oavsett om du har fått bort överdelen av häcken så måste du få bort häckens gamla rotsystem. I annat fall blir följden att nya rotskott skjuter upp ur marken. Det gör att du inte kommer undan själva grävmomentet.

Välj ett enklare alternativ och låt oss hjälpa dig med att bli av med häcken med häckfräsning. Vi gör det genom att fräsa bort häcken med vår stubbfräs som vi normalt använder till att ta bort stubbar med. 

Häckfräsning med röjsågning är det bästa sättet att ta bort en häck till skillnad från att göra arbetet själv. Du kommer att spara tid och resultatet blir bättre.

Bli av med en buske
Bli av med häck och buskar med häckfräsning.

Innehållsförteckning

Ta bort en häck själv

Du kan ta bort häcken själv men du behöver också gräva bort rötterna. Slutligen behöver du sedan transportera bort trädgårdsavfallet såsom växtligheten och rötterna till en återvinningsstation. För borttagningen av häcken behöver du ha bra trädgårdsverktyg.

Klä dig bekvämt och använd alltid skyddsutrustning när du arbetar med röjsåg och motorsåg.

Börja med att såga bort buskaget ovan mark. När häcken är borta återstår det mest arbetssamma momentet med att ta bort stubbresterna och rötterna. Läs vidare hur du får bort stubbar och rötter på egen hand. Räkna med att arbetet tar några dagar beroende på hur lång häcken är.

Grävmaskin för häckborttagning

Du kan anlita en grävmaskinist och låta en stor och tung grävmaskin köra in på tomten. Nackdelen är dock att kostnaden blir avsevärt högre än om du skulle anlita oss för häckfräsningen. Dessutom tillkommer en ganska hög kostnad för att köra bort trädgårdsavfallet tillsammans med den uppgrävda jordmassan. 

Dessutom blir marken kompakterad av den tunga grävmaskinen vilket gör att växtlighet har svårt att ta sig i den kompakta jorden. Slutligen blir gräsmattan förstörd där grävmaskinen har kört och på grund av detta blir det extra arbete för dig. Det gör att du behöver renovera gräsmattan efter grävmaskinens spår och så nytt gräs.

Häckfräsning för att bli av med en häck

Det smidigaste och enklaste sättet att bli av med en häck utan att gräva är att anlita oss för häckborttagningen. Om du inte har fått bort häcken redan kan vi röja bort den åt dig med vår röjsåg. Vi är kvalificerade för röjsågning och har körkort för den typen av arbete.

Därefter fräser vi bort stubbresterna av häcken och dess rötter ner till ca 10 cm djup. Har du för avsikt att plantera något annat än att bara jämna av marken för grässådd så kan vi fräsa ned till 35 cm. På så sätt tar vi bort hela rotsystemet vilket gör att du kan plantera nya plantor.

Träresterna som blir av häckfräsningen är flis som kan ligga kvar i marken som fyllnadsmaterial. Därmed behöver du varken forsla bort stubbrester, rötter eller jord utan bara trädgårdsavfallet efter nedtagningen av häcken.

Nyplantering efter häckfräsning
Nyplantering efter häckfräsning är inga problem då de gamla rötterna inte går så djupt.

Prislista för häckfräsning

Vi utför häckfräsning för privatpersoner, bostadsföreningar och företag. Pris för stubbfräsningen kan du läsa om här nedan. Den gäller för privatperson med rätt till rutavdrag. Rutavdrag kan göras på arbetskostnaden. Bortforsling av trädgårdsavfall ingår ej i nedanstående priser.

 • Framkörning och etableringskostnad 650 kr
 • Röjsågning, nedtagning av häck 195 kr

  Pris per meter efter rutavdrag för trädgårdsarbete

 • Häckfräsning av stubbar och rötter 495 kr

  Pris per meter efter rutavdrag för trädgårdsarbete

Häckfräsning i Stockholm och Uppsala

TrädgårdSmarts ägare och grundare Robert hjälper dig med att ta bort din häck och stubbar i Stockholm och Uppsala och kringliggande orter. Han har alltid med sig sin rejäla Bandit ZT1855 stubbfräs på sina arbeten bland annat i följande orter:

 • Uppsala
 • Knivsta
 • Norrtälje
 • Hallstavik
 • Bålsta
 • Enköping
 • Solna
 • Järfälla
 • Sollentuna
 • Täby
 • Lidingö
 • Sigtuna
 • Upplands Väsby
 • Österåker
 • Sundbyberg
 • Danderyd
 • Vallentuna
 • Upplands-Bro
 • Vaxholm

För andra orter söder om Stockholm vänligen kontakta Roberts affärspartner Tomas på Gentas. Tomas hjälper dig att bli av med dina stubbar och sköter stubbfräsningen i Huddinge och södra Stockholm.

Roberts bil är fullt utrustad för att ta bort stubbar med stubbfräsningbuskfräsning,   installation av robotgräsklipparegödsling av gräsmattor för att få din gräsmatta i toppskick, och för ogräsbekämpning. Spara pengar på framkörningen och anlita oss för fler av våra tjänster. Flera av tjänsterna är berättigade till rutavdrag.

Ta bort en buske eller ta bort en häck med stubbfräsning

Boka tid för att bli av med häcken

Du bokar en tid med oss för att enkelt bli av med stubbar, häck och rötter. Välj en dag och tid som passar dig bäst för att få dina stubbar, häck eller buske borttagen med vår stubbfräs. Resvera en tid redan nu i vår bokningskalender. Vi bekräftar din tid snart därefter.

Frågor och svar

Här nedan får du svar på de vanligaste frågor vi brukar få om borttagning av häck.

Du betalar ett fast pris per meter. Nedanstående priser är efter rutavdrag.

 • Framkörning: 650 kr
 • Röjsågning, nedtagning av häck: 195 kr/m
 • Häckfräsning av stubbar och rötter: 495 kr/m

Vi fräser bort rötterna med vår stubbfräs. Rötter och stubbar blir till träflis som blandas med jorden i marken.

Vi fräser bort rötterna med vår stubbfräs. Rötter och stubbar blir till träflis som blandas med jorden i marken.

Vi kommer ned till 30 cm djup med stubbfräsen. Det är fullt tillräckligt för att få bort hela rotklumpen till häckplantan.

Ja, det kan vi. Vi sågar ned häcken med röjsåg och/eller med motorsåg.

Vi har ingen möjlighet att forsla bort trädgårdsavfallet. Du kan enkelt beställa hämtning av trädgårdsavfallet från ett flertal aktörer. Eller så kör du själv avfallet till en återvinningsstation där det är gratis att lämna trädgårdsavfall.

Läs mer om stubbfräsning

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än så länge! Snälla var den första att betygsätta detta inlägg.

Eftersom du tyckte att det här inlägget var användbart...

Följ oss på sociala medier!

Vi beklagar att det här inlägget inte var användbart för dig!

Låt oss förbättra det här inlägget!

Berätta för oss hur vi kan förbättra det här inlägget?


Robert

Robert är ägare och grundare av TrädgårdSmart i Sverige. Du finner mig och min familj i Bälinge som är en förort till Uppsala. Här bor vi en villa med en trädgård på ca 400 kvm, och här har vi en robotgräsklippare som sköter gräsklippningen. Gräsmattan gödslas 4 gånger per år och jag försöker stödså den lika ofta med nytt gräs. Det för att ständigt föryngra gräsmattan, och det har lett till en tät och fin gräsmatta fri från ogräs.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.