Hyra stubbfräs - Att tänka på när du hyr en fräs

När du ska hyra en stubbfräs för att ta bort stubbar själv finns det en del att tänka på. Här i artikeln ger vi dig några goda råd och vilka andra verktyg du behöver. Du får också lära dig hur du undviker onödiga extra kostnader utöver maskinhyran.

Borttagning av stubbar med en stubbfräs på egen hand kan innebära många negativa överraskningar varför det är en god idé att förbereda arbetet noga innan det påbörjas. Ett alternativ till att ta bort stubbarna själv så kan du istället anlita TrädgårdSmart för att enkelt bli av med stubbarna med stubbfräsningen i Stockholm och Uppsala. Då överlämnar du arbetet åt en erfaren fackman för stubborttagningen.

Innehållsförteckning

Hyra stubbfräs för att göra stubbfräsningen själv
Hyra stubbfräs för att göra stubbfräsningen själv

Utrustningslista för stubbfräsning

Nedanför har vi listat saker som vi har med oss när vi stubbfräser som också du behöver  utöver stubbfräsen och motorsågen. Tänk på att skogsbruket tillsammans med jordbruket är en av de mest olycksdrabbade branscherna i Sverige. Varje år sker över 100 olyckor i skogsbruket. Därför blir sågskyddskläder en viktig livförsäkring.

Så här stubbfräser du

Om du aldrig har använt en stubbfräs tidigare är det bra om du ber uthyraren av stubbfräsen visa dig hur du använder stubbfräsen. Det är också viktigt att du får en genomgång av maskinen och säkerhetsföreskrifter innan du tar maskinen i bruk.

Kapa höjden på stubbarna med motorsåg

Börja med att kapa av höjden på stubbarna med en motorsåg så mycket det går. Det gör att arbetet med att fräsa bort stubben går snabbare. Nedkapningen av stubbarna underlättar stubbfräsningen speciellt om det är många stubbar som du ska fräsa bort. 

Tidsåtgång till själva fräsningen är mellan 5-15 minuter per decimeter stubbe beroende på materialslag och hur hög stubben är. Exempelvis tar asp och ekstubbar längre tid att fräsa än furustubbar. Granstubbar kan ha ett enormt stort rotsystem vilket gör att arbetet tar längre tid. Det gör att en normalstor stubbe tar ca 0,5 till 2 timmar att fräsa utöver den tid det tar för att gräva bort jorden runt om stubben.

Frilägg stubbarna och gör fritt från stenar

När du har kapat av höjden på stubben så frilägger du stubben på jorden som ligger intill stubben. Det är för att förvissa dig om att det inte ligger några dolda stenar eller grus runt stubben som kan skada fräständerna till stubbfräsen. Sönderkörda färständer brukar debiteras med ca 250 kr per tand, och i värsta fall behöver man byta ut åtta tänder. 

Är hållarna till tänderna skadade så behöver även de bytas ut för 650 kr styck. Det gör att det verkligen lönar sig att förvissa sig om att det inte finns några stenar runt stubben. I annat fall kan det sluta på en merkostnad på 5,000 kr för att hyra en stubbfräs.

Fräsa ned stubbar med stubbfräsen

Efter det att stubben är nedkapad och frilagd så är det dags för själva stubbfräsningen. Du fräser stubben genom att pendla stubbfräsen fram och tillbaka över stubbens sida. Det är fräshjulet som ska tugga ned stubben bit för bit. 

Tänk på att stubbfräsen vibrerar kraftigt så det lönar sig att ha vibrationshandskar på sig för på så sätt unvika skador i händer och armar. Ska du fräsa många stubbar så ska du inte fräsa i längre pass än 20 minuter utan att vila i mellan.

Se videon hur Tomas fräser en stubbe genom att pendla stubbfräsen från ena sidan till den andra.

Fyll igen och jämna av marken

När du väl är klar med stubbfräsningen så fyller du igen hålet efter stubben med en del av träflisen. Sedan fyller du på med jord och jämnar av marken gärna med en dressraka för att få plan gräsmatta.

Pris för att hyra en stubbfräs

Att hyra en bättre stubbfräs i Stockholm och Uppsala kostar ungefär 1,500 kr för en dag och det dubbla för en helg. Till hyran tillkommer kostnaden för att hyra släp eller för att få stubbfräsen levererad hem till sig. Behöver du dessutom hyra en motorsåg får du lägga till 500 kr för en dagshyra eller ett tusen för en helg.

Både stubbfräsar och motorsågar är dyra maskiner och därför är det bäst att du kontrollerar att maskinerna är försäkrade för eventuella skador. Även om du har en hyresförsäkring så måste du i allmänhet stå för självrisken vid skada.

Kostnader utöver hyran av stubbfräsen

Utöver hyran för stubbfräsen tillkommer kostnader för själva driften av maskinen. Den totala driftkostnden beror på hur länge du använder stubbfräsen och hur försiktig du är med maskinen. Kalkylera med en driftkostnad på ca 200 kr per timme.

Sammanfattning hyra stubbfräs

Att ta bort stubbar med stubbfräsning är bra mycket enklare än om du exempelvis skulle gräva bort stubben. De stubbfräsar som finns att hyra är enklare maskiner vilket gör att arbetet går långsammare än med större stubbfräsar. Exempelvis en riktigt stor ekstubbe kan ta en hel dag att fräsa bort och ger stora påfrestningar i armarna.

Tänk på olycksrisken och använd bra skyddskläder för både dig själv och för omgivningen. Flygande stubbrester eller stenar kan skada både människor, djur och egendom. Av den anledningen ska du inte slarva med att skydda dig själv och din omgivning ordentligt.

Hyra en professionell stubbfräsare

Vad kostar det då att anlita en stubbfräsare? Om du inte redan har all utrustning som krävs för en säker stubbfräsning så blir det billigare att anlita TrädgårdSmart för att ta bort stubbarna med stubbfräsning. Pris för stubbfräsningen beror en mängd olika saker men oftast blir det billigare att hyra in en professionell stubbfräsare än att hyra en stubbfräs.


Robert

Robert är ägare och grundare av TrädgårdSmart i Sverige. Du finner mig och min familj i Bälinge som är en förort till Uppsala. Här bor vi en villa med en trädgård på ca 400 kvm, och här har vi en robotgräsklippare som sköter gräsklippningen. Gräsmattan gödslas 4 gånger per år och jag försöker stödså den lika ofta med nytt gräs. Det för att ständigt föryngra gräsmattan, och det har lett till en tät och fin gräsmatta fri från ogräs.

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Boka ett fritt hembesök

Du bokar snabbt och enkelt en tid i vårt bokningssytem.