Ingen slingsignal – Felsökning av begränsningskabel​

Ingen slingsignal -
Felsökning av begränsningskabel

Hjälp med kabelbrott till robotgräsklippare

Om du söker professionell hjälp med felsökning av begränsningskabel till robotgräsklippare orsakad av ingen slingsignal så kan TrädgårdSmarts servicetekniker hjälpa dig. Ingen slingsignal till robotgräsklipparen beror oftast på kabelbrott på begränsningsslingan. Avbrott på kantkabeln kan vara mycket svåra att lokalisera speciellt när den ligger nedgrävd och dold i marken.

Ingen slingsignal - Felsökning av begränsningskabel​
Oavsiktlig nedsättning av en spade orsakar många kabelbrott.
Robert TrädgårdSmart

Hjälp med kabelbrott till robotklipparen

Robert hjälper dig med felsökningen av kabelbrottet i Stockholm och Uppsala samt kringliggande orter.

Under högsäsong kan det vara svårt att komma i kontakt med Robert så boka gärna ett möte direkt.

Telefon: 010-214 61 50

E-post: [email protected]

Ingen slingsignal - innehåll

Exempel på felkoder i samband med kabelbrott:

Fabrikat
Felmeddelande på robot
Signal på laddstation
CN007: Ingen slingsignal

Snabbt blinkande orange

RX – 3 pip, RC – E3, RS Ingen kabelsignal/Väntar på signal

Blinkande röd

Ingen slingsignal

Blinkande blått

Ingen slingsignal

Blinkande gult

Ingen slingsignal - Felsökning av begränsningskabel​

Vanliga orsaker till ingen slingsignal

- Fysisk åverkan på begränsningskabeln

Ingen slingsignal eller kabelsignal till en robotgräsklippare beror många gånger på avbrott i begränsningskabeln eller robotens guidekabel. Avbrottet är vanligtvis orsakad av oavsiktlig fysisk åverkan på kabeln. Det i samband med trädgårdsarbete med spade, ogräsplockare, lövräfsning eller efter arbete med grästrimmer på gräsmattan.

Andra orsaker till avbrott på slingkabeln är när vassa stenar och jordlager som rör på sig i marken efter tjällossning skadar kabeln. Kaniner, sorkar och andra gnagdjur kan också vara källor till kabelbrott.

- Kvalitetsproblem på skarvar och kantkabel

Avbrott kan uppkomma om kabeln är av sämre kvalitet och kanske var kraftigt sträckt vid installationen. Robotgräsklipparen kan ha kapat kabeln om den ligger löst monterad på marken eller kommit upp efter kabelnedläggning i jord. En del skador ger avbrott först flera veckor senare även om slingan var intakt efter lagning eller installation. Bristfälliga skarvar eller skarvdon av sämre kvalitet kan också leda till avbrott först veckor efter det att skarvningen har gjorts.

- Avklippt kantkabel

Det är inte helt omöjligt att robotgräsklipparen har själv skadat kanttråden speciellt om kabeln inte har installerats på rätt sätt. En kabel som ligger på marken kapas lätt av grästrimmer eller att lekande barn och djur snubblar över kabeln. För egen del har plogbilen klippt av vår kantkabel som ligger intill en gång- och cykelbana varje vinter ända tills kabeln kom ned en bit i marken.

- Gör-det-själv installationer

Av egen erfarenhet beror kabelbrott allt som oftast på slarvigt utförd gör-det-själv installationer. Det är viktigt att man följer tillverkarens instruktioner vid installation av robotgräsklippare, annars kan mycket gå fel. Många kunders kabelbrott har lett till att hela installationen har gjorts om och vi fått göra en helt ny installation av robotogräsklipparen.

Gammal kabel monterad på marken förankrad med plastmärlor rivs bort, och ny dragning av kantkabel med hög kvalitet görs med en motordriven kabelnedläggare. På så sätt hamnar kabeln på c:a 5 cm djup i marken och ligger väl skyddad från fysisk åverkan ovan jord.

Installationen blir mycket mer professionellt gjord och slingan ligger snyggt dold och skyddad under markytan. Det gör att risken för kabelbrott minskar avsevärt.

Kabeldragning av slingkabel med kabelläggare_
Kabeldragning av slingkabel med kabelläggare en regnig sommardag.

Felsökning av begränsningskabel

Det går själv att lokalisera kabelbrott och tillverkarna ger tips på hur det går till. Det är också ett tidsödande arbete och leder oftast till ännu fler skarvar än nödvändigt.

Spara din tid och undvik att gräva fram halva tomten efter kabelbrott. Anlita istället TrädgårdSmart för felsökning av begränsningskabel till robotgräsklippare. Vi åtgärdar kabelbrott snabbt och enkelt med hjälp av en avancerad utrustning för sökning av kabelbrott. 

Med vår professionella kabeldetektor lokaliserar vi enkelt kabelbrott och kortslutningar inte bara under jorden utan även i väggar och betong.

Felsökning av kabelbrott robotgräsklippare

Uppsala län och Norra Stockholm

2,690 kr
 • Åtgärd Snabbt och enkelt
 • Felsökning Snabb felsökning med avancerat instrument
 • Kabelskarvning Upp till 0,5 meter kabel och skarvdon ingår
 • Rådgivning och konsultation av eventuell ominstallation av kabel
 • Tillkommande arbeten, ominstallation, längre kabeldragningar ingår ej
 • Ny kabeldragning Vi lägger ned ny kabel för 12 kr/meter (standardkabel ingår)

Samtidigt som vi besöker dig för felsökning av begränsningskabel får du även en total översyn på tidigare gjord installation. Av oss får du förslag på förebyggande åtgärder för att undvika fler avbrott i framtiden. På så sätt undviker du att få fler felmeddelanden på din robotgräsklippare som ”ingen slingsignal” igen.

Boka felsökning av begränsningskabel

Boka in en tid för felsökning av begränsningskabel till robotgräsklipparen redan idag. På så sätt kan du vara säker på att du får en tid på en dag som passar dig bäst. Du väljer bekvämt en dag och tid för felsökning av kabelbrott som passar in i din kalender bäst. Vi kommer sedan att bekräfta din bokning med ett mail och ett sms.

Frågor och svar

Här nedan får du svar på de vanligaste frågor vi brukar få.

Får du ett felmeddelande som ”Ingen slingsignal” på din robotgräsklippare innebär det att roboten inte känner av signalen från begränsningskabeln.

Kontrollera följande innan du börjar felsöka begränsningsslingan:

 1. Se till att laddstationen inte saknar strömförsörjning
  1. Är elen ansluten till vägguttaget?
  2. Har någon säkring gått i huset?
 2. Kontrollera att roboten är inom arbetsområdet och inte utanför begränsningskabeln
 3. Kontrollera att begränsningskabeln (och guidekabel) är väl anslutna till laddstationen

Har inget av ovanstående inträffat så finns det risk att begränsningskabeln är av.

Med hjälp av en kabelsökare kan du finna kabelbrottet på signalkabeln. En kabelsökare för robotgräsklippare finns att köpa för några hundralappar till flera tusentals kronor. De billigare instrumenten är sällan tillförlitliga och fungerar endast då kabeln har gått av helt.

Den kabelsökare som vi använder kostar 25,000 kr och fungerar i de flesta fall.

På våren är det många som hör av sig till oss för avhjälp med kabelbrott i samband med igångsättning av robotgräsklipparen efter vinterförvaringen. Kunden berättar att allt fungerade som det skulle på hösten innan vintern.

Kabelbrott efter vintern är på grund av marksättningar när tjälen går ur marken. Marksättningar gör att den tunna standardkabeln slits av. Därför lönar det sig att ha en kraftigare säkerhetskabel som håller för marksättningar och gnagare.

Definitivt lönar det sig att lägga om installationen. Speciellt om du har haft många kabelbrott innan. En tunn standardkabel blir väldigt skör med åren och går väldigt lätt av vid minsta åverkan. En säkerhetskabel gör installationen bra mycket säkrare.