Ogräs i gräsmattan – rensa bort ogräset

Published by Robert on

Ogräs i gräsmattan

Ogräs i gräsmattan

Ogräs i gräsmattan? Vi berättar hur du kan bli av med ogräset i gräsmattan. Läs vidare hur du på ett miljövänligt och ekologiskt sätt förhindrar att få in ogräs i gräsmattan.

Tänk på att det kräver ditt tålamod eftersom finns inga godkända ogräsbekämpningsmedel som svenska konsumenter kan använda i gräsmattan. De godkända ogräsmedlen så kallade växtskyddsmedel som kan användas i ogräsbekämpning för att bli av med ogräs tar även död på gräset som vi vill behålla.

Alla växtskyddsmedel är skadliga för mikrolivet i marken och kan även förorsaka skador på organismer i närliggande vattendrag. Dessutom är alla dessa medel dyra i och med att det går åt stora mängder för att hålla ogräset borta från gräsmattan.

Ogräs i gräsmattan

Innehållsförteckning

Hålla ogräset bort från gräsmattan

För att hålla ogräset borta från gräsmattan måste du skapa gynnsamma förutsättningar för att låta gräset få ett övertag. Det handlar med andra ord om att du måste ge gräset goda villkor för att det ska få ett överläge.

Om du har mycket ogräs i gräsmattan är det ett tecken på att den oönskade växtligheten trivs i marken. I det här laget orkar inte gräset konkurrera ut ogräset för att jorden är troligtvis näringsfattig.

Rensa ogräs med tät gräsmatta
Tät gräsmatta konkurrerar bort ogräset

Arbetsmetod: hålla ogräset borta från gräsmattan

Du får kavla upp armarna och ta tag i det tunga trädgårdsarbetet genom att sätta igång med att renovera din gräsmatta mer eller mindre beroende på gräsmattans skick. Följ råden här nedan för att ge gräset ett övertag.

Plocka bort ogräset i gräsmattan

Börja med att mekaniskt plocka bort ogräset i gräsmattan med ett trädgårdsverktyg som du trivs med. Många låter sina sommarlediga barn plocka bort ogräset mot betalning. Genom att plocka bort ogräset ger du utrymme för att nytt gräs kan börja gro i gräsmattan. Läs även artikeln där vi listar 10 sätt att bli av med ogräs.

Arbetet är tufft till en början men när gräset börjar åter trivas i gräsmattan så blir det mindre av ogräsplockningen.

Vertikalskär bort ogräset i gräsmattan

Har du tillgång till en vertikalskärare så får du bort mycket av mossan i marken. Resultatet av vertikalskärningen blir också att du samtidigt rensar bort en del ogräs samt dött gräs.

Efter vertikalskärningen krattar du ihop trädgårdsavfallet och kör sedan avfallet till återvinngen eller komposten.

Lufta gräsmattan

Som jag har nämnt tidigare så gäller det att skapa goda förutsättningar för att gräset ska trivas. Kompakta lergjordar behöver hålpipsluftas för att syresätta gräsets rötter. Piphålen gör att näring och vatten tas upp bättre av marken och görs enklast med en gräsmatteluftare.

Har du en väldigt lerig jord är det bra att jämna av marken med k-dress. Det leder till att den sandrika k-dressen gör den kompakta lerjorden mer porös. Trädgårdsverktyget dressraka gör att du får en jämn och fin gräsmatta.

Gödsla gräsmattan frekvent

En av huvudnycklarna till en ogräsfri gräsmatta är att gödsla ofta. Varför du ska gödsla gräsmattan ofta beror på att gräset behöver mycket näring. Vi rekommenderar att du gödslar din gräsmatta minst fyra gånger per växtsäsong, en gång på våren, två gånger under sommaren och en sista vända på hösten. Det gör att gräsmattan får all den näring den behöver för att kunna konkurrera bort ogräset i gräsmattan.

Använd ett bra gräsmattegödsel eller ge din gräsmatta vår GräsmatteBoost till gräsmattan.

Träng bort ogräset i gräsmattan

En gräsmatta består av flera generationer av gräs. Äldre gräs dör och nytt måste till. Av det skälet behöver du ersätta gammalt gräs med nytt gräs.

Stödsådden ersätter inte bara gammal gräs utan resulterar även till att gräsmattan bli tätare. En tät gräsmatta håller undan ogräset i gräsmattan och gör att det får svårt att etablera sig i det täta gräset. 

Rätt mängd vatten

Vattna gräsmattan under torra perioder och efter stödsådd. Låter du gräsmattan torka ut så får ogräset snabbt ett övertag. Se därför till att hålla gräsmattan fuktig med lagom mängd vatten.

Klipp gräsmattan ofta

Köp en robotgräsklippare om du inte har en idag eller klipp gräsmattan minst tre gånger i veckan. Det gör att ogräset och mossan störs av den höga klippfrekvensen. En gräsmattan som klipps ofta blir med tiden tätare vilket resulterar till att ogräset hålls borta.

Sammanfattning ogräsfri gräsmatta

Anledningen till att du har mycket ogräs i gräsmattan beror i det stora på en dåligt underhållen gräsmatta. För att avrunda det hela så väljer jag att citera säljaren Theodor Odgaard på Hasselfors Garden, ”Efter nyanlagd gräsmatta, det är då arbetet börjar.”

Före efter renovering av gräsmatta
Före och efter en gräsmatterenovering.

Hjälp med renovering av gräsmattan?

Att renovera en gräsmatta är både tungt och tar mycket tid i anspråk. Räkna med att det tar cirka fyra hela arbetsdagar om du följer vår arbetsmetod beskriven i vår tjänst Gräsmatterenovering för en normalstor trädgård.

Vi kan göra det tunga trädgårdsarbetet åt dig med att renovera din gräsmatta. Efter vår insats har vi skapat en bra start för ditt fortsatta arbete med att hålla ogräset borta från gräsmattan. Kontakta oss redan idag för en kostnadsfri konsultation med tomtbesiktning.

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än så länge! Snälla var den första att betygsätta detta inlägg.

Eftersom du tyckte att det här inlägget var användbart...

Följ oss på sociala medier!

Vi beklagar att det här inlägget inte var användbart för dig!

Låt oss förbättra det här inlägget!

Berätta för oss hur vi kan förbättra det här inlägget?


Robert

Robert är ägare och grundare av TrädgårdSmart i Sverige. Du finner mig och min familj i Bälinge som är en förort till Uppsala. Här bor vi en villa med en trädgård på ca 400 kvm, och här har vi en robotgräsklippare som sköter gräsklippningen. Gräsmattan gödslas 4 gånger per år och jag försöker stödså den lika ofta med nytt gräs. Det för att ständigt föryngra gräsmattan, och det har lett till en tät och fin gräsmatta fri från ogräs.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.