Skarpa knivar till robotgräsklipparen

Published by Robert on

Skarpa knivar till robotgräsklipparen ger en friskare gräsmatta

Skarpa knivar till robotgräsklipparen

Skarpa knivar till robotgräsklipparen gör att gräsets snittyta blir skarpt vilket minskar risken för uttorkning och sjukdomsangrepp. Däremot slöa knivar till gräsklipparen gör att grästopparna blir fransiga och torkar ojämnt. Det gör att gräset kommer att tappa den gröna färgen och gräsmattan kommer att så småningom gulna. Fransiga grästoppar blir mer mottagliga för sjukdomar.

Skarpa knivar till robotgräsklipparen ger en friskare gräsmatta

Vassa knivar till gräsklippningen

Vassa knivar till robotgräsklipparen ger ett knivskarpt klippsnitt på gräsbladen. Ett skarpt klippsnitt på grässtråna gör att gräsmattan behåller sin vackra gröna färg bättre och minskar också stressen på gräset. 

Skarpa knivar till gräsklippningen får gräset till att läka klippsnittet bra mycket snabbare än vad slöa knivar skulle ha gjort. Gräsbladen blir då grövre och rottillväxten främjas då gräset kan bättre lagra näringen då den slipper stressa med att reparera sig självt. Se därför till att ha vassa knivar till gräsklippningen om du vill ha en motståndskraftig grön gräsmatta med god tillväxt.

Ta väl hand om gräset efter en gräsmatterenovering eller vid sådd av nytt gräs genom att ge det nya gräset ett skarpt fint snitt. Byt därför alltid till nya knivar efter större renoveringar av gräsmattan eller när gräsmattan är nyanlagd.

Vassa knivar är mer ekonomiskt

Robotgräsklipparen klipper gräset effektivare och snabbare om den får klippa gräset med vassa knivar. Vassa knivar till robotgräsklipparen gör att den kan avverka en större klippyta på varje laddning vilket sparar på robotgräsklipparens batteri. Med andra ord lönar det sig att ha skarpa knivar till gräsklippningen.

Klipp gräsmattan ofta

En fördel med en robotgräsklippare är att den klipper gräset ofta vilket stimulerar grästillväxten. Med skarpa knivar till robotgräsklipparen och regelbunden klippning av gräsmattan ger ett fint kort gräsklipp.

Det korta gräsklippet blir som pulver som torkar snabbt och ger ny tillförsel av näring till gräsmattan när den komposteras i gräsmattans botten. Gräsresterna som blir kvar i gräsmattans botten skapar mer liv eftersom bakterier, maskar och småkryp får mer att äta. Det är alltså med fördel som man ska låta gräsklippet bli kvar i gräsmattan som blir en naturlig gödsling av gräsmattan.

gröna färgen och gräsmattan

Hur ofta ska knivarna bytas på robotgräsklipparen?

Professionella gräsklippare brukar slipa sina knivar efter 25 timmars gräsklippning. Väljer man att slipa sina knivblad till robotgräsklipparen är det oerhört viktigt att de är rätt balanserade. Obalanserade knivblad skapar vibrationer som slutligen leder till att klippmotor skadas. Det är därför som vi starkt avråder till att slipa knivbladen. Det är både enklare och billigare att byta slöa knivblad till helt nya skarpa knivar till robotgräsklipparen. Byt alltid skadade knivblad på en Robomow robotgräsklippare för att undvika dyrbara reparationer.

Vi rekommenderar att byta knivblad till Husqvarnas robotgräsklippare efter ca 75 timmars klipptid. Medan Robomows knivblad kan hålla en hel säsong. Ha för vana att med jämna mellanrum kontrollera skärpan på knivbladen oavsett fabrikat på robotgräsklipparen. Det gör du enklast med att skrapa kniveggen lätt på fingernageln eller med en pappersremsa. Kniven är slö om inte pappersremsan delas lätt eller om inte knivegget suger sig fast på nageln.

Knivskärvor som blir kvar i gräsmattan

Tänk på att skärvor som har lossnat från knivbladet och som blir kvar i gräsmattan kan skada bara fötter eller tassar. En RoboMagnet plockar upp metallbitar och håller gräsmattan fri från vassa metallföremål.

Robomagnet på robotgräsklippare Honda Miimo

Knivar till robotgräsklipparen

I vår butik finner du nya skarpa knivar till alla Robomow robotgräsklippare. Vi säljer både Robomow knivblad i original och våra direktimporterade Robomow knivar i mycket hög kvalitet. Våra Robomow knivar och originalknivarna finns till Robomow RS, Robomow RC och Robomow RX robotgräsklippare.

Vi säljer även knivblad till Husqvarnas Automower och Gardena robotgräsklippare. Automower knivblad finns både som rostfria och med titanbelägg med förpackning om 9 knivblad och skruvar. Köp hem nya knivar till robotgräsklipparen och se till att alltid ha en uppsättning i reserv.

Robomow RS med solida knivblad

Sammanfattning

Fördelar med att ha skarpa knivar till robotgräsklipparen:

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än så länge! Snälla var den första att betygsätta detta inlägg.

Eftersom du tyckte att det här inlägget var användbart...

Följ oss på sociala medier!

Vi beklagar att det här inlägget inte var användbart för dig!

Låt oss förbättra det här inlägget!

Berätta för oss hur vi kan förbättra det här inlägget?


Robert

Robert är ägare och grundare av TrädgårdSmart i Sverige. Du finner mig och min familj i Bälinge som är en förort till Uppsala. Här bor vi en villa med en trädgård på ca 400 kvm, och här har vi en robotgräsklippare som sköter gräsklippningen. Gräsmattan gödslas 4 gånger per år och jag försöker stödså den lika ofta med nytt gräs. Det för att ständigt föryngra gräsmattan, och det har lett till en tät och fin gräsmatta fri från ogräs.