Skydda robotgräsklippare vid åskoväder

Published by Robert on

Skydda robotgräsklippare vid åskoväder

Åskskador med en robotgräsklippare

Skydda robotgräsklippare vid åskoväder blir både enklare och billigare. Åskskador är det vanligaste problemet med en robotgräsklippare orsakade av åska och blixtnedslag. En självgående robotgräsklippare är en lös egendom och ett trädgårdsredskap som också försäkringsbolagen ersätter vid åskskada.

För att undvika skadeanmälan till försäkringsbolaget och kostnader för självrisk kan du förbereda dig inför ett åskoväder. Det som gör robotgräsklipparen extra känslig för blixtnedslag är begränsningskabeln som är kopplad till laddstationen. När strömmen ligger på till laddsationen skapas ett stort magnetfält inom det område där kantkabeln ligger nedlagd. Magnetfältet gör att roboten kan ta sig runt innanför den klippyta som omgärdas av begränsningskabeln. Nackdelen med magnetfältet är att det kan leda blixtnedslaget till sig.

Skydda robotgräsklippare vid åskoväder

Skydda robotgräsklippare vid åskoväder

Här följer några enkla tips på hur du skyddar din robotgräsklippare vid ett åskoväder. Först och främst ska du se till att dra ut sladden från eluttaget och förvara elkontakten en bit från eluttaget så att det inte blir överspänning. Därefter kopplar du ifrån både guidekabel, om du har Automower eller Gardena, och kantkabeln från laddstationen. 

Begränsningslingan fungerar som en antenn för statisk elektricitet och drar till sig spänningar i marken även om blixten skulle slå ned i ett högt träd eller kyrktorn en bit bort.

Att skydda robotgräsklipparen vid åskoväder kräver en liten insats från dig och du slipper en massa obehag. Vill det sig riktigt illa vid ett åsknedslag behöver du inte bara ersätta robotklippare och laddstationen utan även begränsningskabeln med en ny.

Checklista vid åskoväder:

Vad gör du när du är bortrest

Vad gör du för att skydda din robotgräsklippare vid åskoväder när du är bortrest? Antingen kan du be en hjälpsam granne koppla ur din robotgräsklippare vid åskoväder, eller så installerar du ett åskskydd. Åskskyddet Thunderstop monteras på begränsningsslingan och blixttransienterna hindras från att nå utrustningen vid ett blixtnedslag eller en åskurladdning. Thunderstop skyddar utrustningen och är en smart investering för att öka driftsäkerheten och slippa laga eller köpa nytt. Man slipper också oron över att åskan kan drabba robotutrustningen.

Vad säger försäkringsbolagen?

Kontrollera om ditt försäkringsbolag ersätter din robotgräsklippare om blixten skulle slå ut din robot. Här nedan finns några försäkringsbolag listade och länkarna tar dig vidare till inlägg som berättar hur du skyddar din hemelektronik och robotgräsklippare mot åsknedslag.

Läsvärt på Råd&Rön

Råd&Rön har publicerat en intressant artikel 2009-06-24 om hur man skyddar sig när åskan går. De har undersökt hur du skyddar och vad det kostar.

Tips på tillbehör till robotgräsklipparen

Trädgårdsmässan Trädgård och Uterum 3-5 maj Steninge Slottsby Sigtuna

Trädgårdsmässan Trädgård och Uterum 21-22 maj 2022

Trädgårdsmässan Trädgård och Uterum Trädgårdsmässa 21-22 maj 2021 Steninge Slottsby Sigtuna Stockholm Monter: se mässprogram Besök oss i Sigtuna! Kom till Trädgårdsmässan Trädgård och Uterum i Steninge Slottsby Sigtuna med de vackra omgivningarna och besök TrädgårdSmarts monter 135.

Läs mer »
Lufta gräsmattan med en gräsmatteluftare

Hur du luftar en gräsmatta

Precis som att vattna och klippa är luftning av gräsmattan också en del av den grundläggande skötseln av gräsmattan. De flesta människor vet inte det, eller så luftar de gräsmattan fel. Därför kommer vi i

Läs mer »

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än så länge! Snälla var den första att betygsätta detta inlägg.

Eftersom du tyckte att det här inlägget var användbart...

Följ oss på sociala medier!

Vi beklagar att det här inlägget inte var användbart för dig!

Låt oss förbättra det här inlägget!

Berätta för oss hur vi kan förbättra det här inlägget?


Robert

Robert är ägare och grundare av TrädgårdSmart i Sverige. Du finner mig och min familj i Bälinge som är en förort till Uppsala. Här bor vi en villa med en trädgård på ca 400 kvm, och här har vi en robotgräsklippare som sköter gräsklippningen. Gräsmattan gödslas 4 gånger per år och jag försöker stödså den lika ofta med nytt gräs. Det för att ständigt föryngra gräsmattan, och det har lett till en tät och fin gräsmatta fri från ogräs.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.