Åskskador med en robotgräsklippare

Skydda robotgräsklippare vid åskoväder blir både enklare och billigare. Åskskador är det vanligaste problemet med en robotgräsklippare orsakade av åska och blixtnedslag. En självgående robotgräsklippare är en lös egendom och ett trädgårdsredskap som också försäkringsbolagen ersätter vid åskskada.

För att undvika skadeanmälan till försäkringsbolaget och kostnader för självrisk kan du förbereda dig inför ett åskoväder. Det som gör robotgräsklipparen extra känslig för blixtnedslag är begränsningskabeln som är kopplad till laddstationen. När strömmen ligger på till laddsationen skapas ett stort magnetfält inom det område där kantkabeln ligger nedlagd. Magnetfältet gör att roboten kan ta sig runt innanför den klippyta som omgärdas av begränsningskabeln. Nackdelen med magnetfältet är att det kan leda blixtnedslaget till sig.

Skydda robotgräsklippare vid åskoväder

Skydda robotgräsklippare vid åskoväder

Här följer några enkla tips på hur du skyddar din robotgräsklippare vid ett åskoväder. Först och främst ska du se till att dra ut sladden från eluttaget och förvara elkontakten en bit från eluttaget så att det inte blir överspänning. Därefter kopplar du ifrån både guidekabel, om du har Automower eller Gardena, och kantkabeln från laddstationen. 

Begränsningslingan fungerar som en antenn för statisk elektricitet och drar till sig spänningar i marken även om blixten skulle slå ned i ett högt träd eller kyrktorn en bit bort.

Att skydda robotgräsklipparen vid åskoväder kräver en liten insats från dig och du slipper en massa obehag. Vill det sig riktigt illa vid ett åsknedslag behöver du inte bara ersätta robotklippare och laddstationen utan även begränsningskabeln med en ny.

Checklista vid åskoväder:

Vad gör du när du är bortrest

Vad gör du för att skydda din robotgräsklippare vid åskoväder när du är bortrest? Antingen kan du be en hjälpsam granne koppla ur din robotgräsklippare vid åskoväder, eller så installerar du ett åskskydd. Åskskyddet Thunderstop monteras på begränsningsslingan och blixttransienterna hindras från att nå utrustningen vid ett blixtnedslag eller en åskurladdning. Thunderstop skyddar utrustningen och är en smart investering för att öka driftsäkerheten och slippa laga eller köpa nytt. Man slipper också oron över att åskan kan drabba robotutrustningen.

Vad säger försäkringsbolagen?

Kontrollera om ditt försäkringsbolag ersätter din robotgräsklippare om blixten skulle slå ut din robot. Här nedan finns några försäkringsbolag listade och länkarna tar dig vidare till inlägg som berättar hur du skyddar din hemelektronik och robotgräsklippare mot åsknedslag.

Läsvärt på Råd&Rön

Råd&Rön har publicerat en intressant artikel 2009-06-24 om hur man skyddar sig när åskan går. De har undersökt hur du skyddar och vad det kostar.

Tips på tillbehör till robotgräsklipparen

Skarpa knivar till robotgräsklipparen ger en friskare gräsmatta

Skarpa knivar till robotgräsklipparen

Skarpa knivar till robotgräsklipparen gör att gräsets snittyta blir skarpt vilket minskar risken för uttorkning och sjukdomsangrepp. Däremot slöa knivar till gräsklipparen gör att grästopparna blir fransiga och torkar ojämnt. Se till att använda vassa knivar till gräsklippningen.

Läs mer »
TrädgårdSmarts säkerhetskabel som begränsningskabel

Begränsningskabel till robotgräsklippare

Begränsningskabel hos TrädgårdSmart Begränsningskabel till robotgräsklippare Begränsningskabel till robotgräsklippare: ”Automatiska gräsklippare (engelska: automower) klipper gräs inom anvisat område som begränsas av en kabel med en svag radiosignal. Roboten uppfattar signalen som ett osynligt staket och

Läs mer »
Garage till robotgräsklipparen

Garage till robotgräsklipparen

Garage till robotgräsklippare Garage till robotgräsklipparen blir ett fint tak till robotgräsklipparen som skyddar roboten för starkt solljus, regn och roboten får en mer diskret placering på tomten. Några fördelar med ett garage till din

Läs mer »
Skydda robotgräsklippare vid åskoväder

Skydda robotgräsklippare vid åskoväder

Åskskador med en robotgräsklippare Skydda robotgräsklippare vid åskoväder blir både enklare och billigare. Åskskador är det vanligaste problemet med en robotgräsklippare orsakade av åska och blixtnedslag. En självgående robotgräsklippare är en lös egendom och ett

Läs mer »
Planteringsring Planteringsskydd till robotgräsklippare

Skydda planteringar för påkörning av robotgräsklippare

Påkörningsskydd för robotgräsklippare Skydda planteringar för påkörning av robotgräsklippare med en planteringsring. Planteringsringen är en effektiv lösning för att skydda träd och buskar från påkörning av en robotgräsklippare. Samtidigt som planteringsringen fungerar som ett påkörningsskydd

Läs mer »

Robert

Robert är ägare och grundare av TrädgårdSmart i Sverige. Du finner mig och min familj i Bälinge som är en förort till Uppsala. Här bor vi en villa med en trädgård på ca 400 kvm. Vår snälla Robomow robotgräsklippare håller vår gräsmatta dagligen nyklippt.

0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.