Stubbfräsning för att ta bort stubbar

Stubbfräsning för att ta bort stubbar

Stubbfräsning för att ta bort stubbar går snabbt och är tryggt för både din hälsa och trädgårdsmiljön därför att stubborttagningen sker med en maskin. Genom att ta bort oönskade stubbar från fällda träd med en maskinell stubbfräs får du träflis som en restprodukt. Träflisen kan du sedan återanvända som marktäckare eller som näringsrikt material till komposten.

Följden blir att du får mer tid över och sparar pengar när du anlitar oss för stubborttagning.  Enligt skatteverkets regler för rutavdrag på trädgårdsarbete kan avdrag göras på hela arbetskostnaden för borttagande av träd, häckar, buskar, stubbfräsning och vedkapning.

Här nedan kan du läsa om varför du bör få bort stubbar och rötter på din tomt antingen om du gör det själv eller anlitar TrädgårdSmart för att fräsa stubbar. När du anlitar Robert för fackmannamässig borttagning av stubbar kan du vara säker på att arbetet görs snabbt, effektivt och säkert.

När trädet har fällts tar vi hand om stubborttagningen i Stockholm- och Uppsalaområdet.

Robert TrädgårdSmart

Stubbfräsning Uppsala och norra Stockholm

Robert betjänar dig i Uppsala och  norra Stockholm. Kontakta Robert om du vill bli av med dina stubbar.

Telefon: 010-214 61 50

E-post: [email protected]

Innehållsförteckning

Ta bort stubbe med stubbfräsning i Stockholm - Före
Före stubborttagning
Stubborttagning med stubbfräsning i Stockholm - Efter
Efter stubbfräsningen

Att tänka på vid stubborttagning

På den här sidan presenterar jag mina tankar kring vad du ska tänka på i samband med att du tar bort stubbar.  Du får svar på varför det är bra att få bort stubbar från trädgården, om du ska göra arbetet själv eller anlita någon för att utföra arbetet, och vad du måste tänka på efter stubborttagningen. Målet är att mina tankar kommer till hjälp för dig.

Ring till oss om du behöver hjälp med att ta bort dina stubbar. Du når Robert i Stockholm och Uppsala lättast på telefonnummer: 072-722 37 25.

Stubborttagning Stockholm och Uppsala

Du är välkommen att boka en helt kostnadsfri stubbesiktning eller en tid för att få dina stubbar borttagna. Oavsett vilket besökstyp du bokar så har vi oftast stubbfräsen med oss i bilarna vilket innebär att du kan få snabb avhjälp med dina stubbar..  

TrädgårdSmarts ägare och grundare Robert hjälper dig med att ta bort dina stubbar i Stockholm och Uppsala och kringliggande orter.Han har alltid med sig sin rejäla Bandit ZT1855 stubbfräs från sin leverantör Nordicc på sina arbeten bland annat i följande orter:

Stubbfräsning Uppsala:

 • Uppsala
 • Storvreta
 • Björklinge
 • Bälinge
 • Lövstalöv
 • Almunge
 • Sävja
 • Vattholma
 • Storvreta
 • Knivsta
 • Alsike
 • Hallstavik
 • Bålsta
 • Enköping

Stubbfräsning Stockholms:

 • Solna
 • Järfälla
 • Sollentuna
 • Täby
 • Lidingö
 • Sigtuna
 • Upplands Väsby
 • Österåker
 • Sundbyberg
 • Danderyd
 • Vallentuna
 • Upplands-Bro
 • Norrtälje
 • Vaxholm
Ta bort stubbe med stubbfräsning enkel stubborttagning
Ta bort stubbar med stubbfräsning går snabbt.

Att ta bort stubbar själv

Har du väldigt gott om tid och är mindre rädd om din kropp så kan du få bort stubbarna på egen hand. Att få bort en eller flera stubbar själv tar mycket tid och är ett  ansträngande kroppsarbete som kräver sitt tålamod. Du bör också ha tillgång till yxa, motorsåg, spade, spett och eventuellt en lyftkran med kätting. 

Det är kanske trädgårdsredskap som du normalt inte har och kanske använder. Som en följd av detta blir det en kostsam extrautgift för hyra eller inköp till ett tillfälligt arbete, vilket leder till att det oftast blir billigare att anlita Robert för stubborttagningen.

Ta bort stubbar själv är dyrt och jobbigt

Tidsödande

Att själv ta bort stubbar med yxa eller motorsåg är ett tidsödande arbete.

Riskfyllt

Att använda yxa eller motorsåg i mark och sten kan lätt leda till allvarliga olyckor.

Vedbitar och rotklumpar

Vid egen borttagning av stubbar får du ingen träflis som du kan återanvända som marktäckare eller till kompostering.

Kan bli dyrt

Oftast lönar det sig inte att ta bort stubben själv, speciellt om du behöver hyra eller köpa ny utrustning.

Att anlita professionell stubbfräsare

Det det mest skonsammaste sättet att bli av med en trädstubbe i trädgården är när du anlitar oss för ta bort trädrötter och stubbar med en stubbfräs. Maskinen vi använder är både smidig och tar sig lätt fram nästan var som helst eftersom den är väldigt kompakt. När vi fräser en stubbe med vår maskin så fräser stubbfräsen ned veden till träflis. Träflisen kan du senare återanvända som fyllnadsmaterial i gropen som blir kvar efter stubbfräsningen, marktäckare eller för kompostering.

Enkelt att bli av med stubbar med stubbfräs

Snabbt & Effektivt

En stubbe och dess rötter fräser vi effektivt bort på några minuter. Kvar blir ett djupt hål som du enkelt fyller upp med jord.

Tryggt & Säkert

Stubborttagning med maskin skonar både rygg, armar och ben. Med vår skyddsutrustning blir borttagningen av stubben säker.

Träflis till återanvändning

När vi fräser dina stubbar får du träflis som du kan återanvända som marktäckare eller som material till komposten.

Låg kostnad

När du anlitar oss för borttagning av stubbar har du rätt till rutavdrag på arbetskostnaden.

Stubborttagning med stubbfräsning i Stockholm Uppsala
Borttagning av stubbe i Flottsbro friluftsområde, Huddinge Stockholm.

Varför ta bort stubbar med stubbfräsning?

Vid trädfällning blir oftast trädstubben kvar efter trädfällaren eftersom det krävs helt andra verktyg och maskiner än vad en trädfällare normalt har med sig. En stubbfräs är rätt skrymmande att ta med sig i en transportbil även om den är kompakt och smidig för att ta sig runt på en trädgård.

En trädstubbe kan man antingen få uppgrävd eller bortfräst. Att gräva bort en stubbe eller ta bort den för hand ger ett större avtryck och skadar marken mer än om man tar bort den med en stubbfräs. Det beror på att man måste gräva ur runtomkring för att få kunna såga bort stubben från rotklumpen.

Stubbfräsning är däremot smidigare, snabbare och lämnar mindre avtryck på mark och kringliggande omgivning.

Miljövänlig stubborttagning

Med stubbfräsning blir du av med dina stubbar helt utan användning av onödiga kemikalier som annars skulle kunna förstöra den biologiska mångfalden. Träflisen kan du återanvända som fyllnadsmaterial eller som marktäckare i rabatter för att hålla ogräset borta.

Hyra stubbfräs för att få bort stubbar?

Du kan hyra en stubbfräs och försöka få bort stubben själv. I regel blir det inte billigare än att anlita oss för stubbfräsningen. Dessutom kommer det att ta dig mer tid i anspråk och arbetet är tungt. Det beror på att de stubbfräsar som finns tillgängliga att hyra är mindre och har sämre kapacitet än den vi arbetar med. 

Vi arbetade tidigare med en sådan typ av stubbfräs som normalt finns att hyra. Den stubbfräsen vi hade i våra maskinparker arbetade på samma sätt som de enklare maskinerna som finns att hyra dock med undantaget att våra fräsar var kraftfullare och hade högre kapacitet. Det dröjde inte länge förrän vi investerade i större maskiner och orsaken var att maskinerna vi hade slet väldigt mycket på våra kroppar.

Hyreskostand för Stubbfräs

Att hyra en stubbfräs kostar normal 1,000 – 3,000 kr i maskinhyra per dag beroende på storlek på maskin. Lägg till kostnad för transport, drivmedel till stubbfräsen och byte av sönderslagna fliständer. Sammantaget blir totalkostnaden i sämsta fall det dubbla. Och har du rätt skyddsutrustning?

Hyra stubbfräs lönar sig sällan

Slutsatsen blir för många att det lönar sig inte att hyra en stubbfräs. Av den anledningen är det bättre att hyra in oss som professionell stubbfräsare. Vi gör arbetet åt dig till ungefär samma kostnad som det kostar för dig att hyra en stubbfräs. På så sätt sparar du på miljön, ekonomin och framför allt din tid och kropp.

Stubbfräsning av en buske

Finare gräsmatta utan skräpiga stubbar

Trädstubbar och rötter som sticker upp från marken ger oftast ett skräpigt och rörigt intryck. Efter en tid när stubben börjar ruttna blir det allt mer skräpigt runt omkring den. En borttagen trädstubbe skapar ett välvårdat intryck på din trädgård och underlättar även framkomligheten för en robotgräsklippare.

Det är mycket att tänka på innan ett köp av en robotgräsklippare. Som att stubbar och uppstående trädrötter gör att man måste göra en så kallad ö av stubben vid installation av en robotgräsklippare. Det för att en robotgräsklippare inte ska fastna på uppstickande rötter eller rotklumpar.

Gamla stubbar fungerar som insektshotell

Stubbar är ett perfekt insektshotell

Även om insekter är ett viktigt inslag för den biologiska mångfalden så kan skadeinsekter bli ett oönskat inslag i din trädgård och närliggande hus. Helst vill du se insekter, som vildbin, nyckelpigor och fjärilar eftersom de förbättrar skörden av frukt och bär.

En trädstubbe kan vara det perfekta insektshotellet för många olika typer av skadeinsekter som till exempel hästmyror, svartmyror, trädgnagare, husbockar skalbaggar och möss för att nämna några exempel. Speciellt gamla fuktiga stubbar är som ett femstjärnigt hotell för de mest aggressiva skadeinsekterna.

Genom att ta bort stubben från din trädgård tar du även bort en potentiell grogrund för olika typer av skadedjur. Det gör att risken minskar för obehag och skador på närliggande husbyggnader eller i trädgården orsakade av skadedjur.

Video större stubbfräs i arbete

Gamla stubbar förstör sin omgivning

Gamla trädstubbar kan ibland börja skjuta nya stubbskott eller rotskott och ny oönskad vegetation börjar växa i den gamla trädstubben. Det gör att nya träd börjar till slut växa i området intill den gamla stubben. Nya rotskott stör dessutom tillväxten av närliggande växter och stjäl viktig näring och vatten från din kanske nyligen renoverade gräsmatta.

Om det finns svamp i stubbarna kan den sprida sig till närliggande friska träd. Är stubben angripen av hussvamp så kan den breda ut sig till närliggande husbyggnader. Hussvampen tar sig fram från våning till våning via fönsterkarmar och dörrposter. Svampen kan sedan sprida sig genom murverk och tegelväggar med hjälp av en metod för att producera syra vilket gör svampen kapabel till att fukta och attackera närliggande trämaterial.

Mot den bakgrunden är bara det en anledning till varför många vill få bort sina stubbar för att minska risken för husangrepp.

Säkrare miljö med borttagna stubbar

Det är särskilt viktigt för fastighetsägare, företag och kommuner att tänka på att ta bort stubbrester från gamla träd för att på så sätt undvika olyckor. Borttagningen av trädstubbar och rötter ger en säkrare utomhusmiljö och tar bort risken för att någon skulle snubbla och eller skada sig. På så sätt undviker man eventuella skadestånd i samband med fallolyckor och skador. 

Gamla stubbar kan också orsaka skador på gräsklippare och andra trädgårdsredskap under pågående trädgårdsskötsel av grönområdet. Vilket i sin tur leder till driftsavbrott och höga kostnader för service och reparationer.

Nyplantering efter borttagning av stubbe

Tänk på att det inte går att plantera hur som helst efter att stubben har blivit borttagen. Ska den gamla stubben ersättas med ett nytt träd är det viktigt att du kollar upp med växtodlaren om det gamla trädet går att ersättas av samma växtslag. Vidare måste du tänka på att när trädrester i marken bryts ned bildas koldioxid och vätgas som omvandlas till svavelväte och metangas vilket är mycket giftigt för växternas rotsystem som senare leder till att plantan dör.

Oftast är det inga problem med att täcka över hålet med flisresterna om det ska sås gräs där stubben har legat. I samband med att vi renoverar gräsmattor så lägger vi på ett lager K-dress för att gräsfröna ska etablera sig bättre.

Att senare använda träflis i ytskiktet stimulerar man däremot mikrolivet i jorden. Träflisen kan med fördel blandas upp med ny näringsrik jord vid grässådd.

Vad som kan fräsas bort

Det är inte bara gamla och nya stubbar som vi fräser utan vi kan även ta bort annan oönskat vegetation eller rester av den. Med vår stubbfräs kan vi fräsa bort följande oönskad växtlighet eller rester därav.

Pris för att bli av med stubbar med stubbfräs

Det är flera faktorer som avgör priset för stubbfräsningen. Bredd, höjd och träslag är grundläggande saker som sätter priset för arbetet. Vårt grundpris är baserat på att stubben diameter är max 70 centimeter bred inklusive rotben, 30 centimeter som högst, och fräsdjupet blir cirka 10 cm ner under marknivån.

Om det är en det är en häck som ska tas bort kan det tillkomma en kostnad för nedtagning av häcken med röjsåg. Detsamma gäller det även vid borttagning av en buske. Vad stubbfräsningen kostar får du alltid reda på innan arbetet påbörjas.

Prislista

Angivna priser är efter rutavdrag på arbetskostnaden. Pris för stubbfräsning kan påverkas av andra faktorer och omständigheter. Vi lämnar alltid en prisoffert innan arbetet påbörjas.

Enkel tidsbokning!

Du bokar enkelt en tid för stubborttagning eller för en kostnadsfri tomtbesiktning med oss när det passar dig bäst. Följ bara de två stegen här nedan och sedan är det klart. Därefter kommer du att få en bekräftelse på att den tid du har bokat ligger inplanerad med en av oss. I annat fall hör vi av oss direkt till dig.

Boka din tid enligt följande steg

 1. Välj om du vill ha rådgivning eller boka in tjänsten stubbfräsning
 2. Välj datum & tid

Till sist fyller du i dina kontaktuppgifter och slutligen bekräftar du din bokning!

Klicka på länken här nedan eller till vänster på sidan för att komma till vår bokningskalender.

Låt ett proffs ta bort stubbarna

Sammanfattningsvis är det säkrare för dig när du anlitar ett proffs för borttagning av dina stubbar. Dessutom spar du både pengar och tid när du får dina stubbar bortfrästa. Vi har den utrustningen och erfarenheten för att få arbetet utfört. Dessutom är vi ansvarsförsäkrade och på så sätt kan du känna dig trygg när du anlitar TrädgårdSmart för borttagning av dina trädstubbar.

Samtidigt kan du anlita oss för trädvård och trädbeskärning av sina fruktträd

Fördelar med att anlita
ett proffs för att bli av med stubbar

Snabbt

Få dina stubbar bortfrästa snabbt och enkelt med professionell stubborttagning

Säkert

Spara din rygg, armar och skydda dig från obehagliga överraskningar

Prisvärt

Med rutavdraget blir det både billigare och enklare när ett proffs gör jobbet

Våra övriga trädgårdstjänster

Roberts bil är fullt utrustad för installation av robotgräsklipparegödsling av gräsmattor för att få din gräsmatta i toppskick, och för ogräsbekämpning. Spara pengar på framköringen och anlita oss för fler av våra tjänster. Flera av tjänsterna är berättigade till rutavdrag.

Frågor och svar

Här nedan får du svar på de vanligaste frågor vi brukar få i samband med prissättning och vad som ingår i tjänsten.

En större diameter på stubben med rotsystemet bidrar till ett högre pris. Pristillägget är 120 kr extra per decimeter på på överstigande 70 cm.

Läs mer om vad som påverkar prissättningen för stubbfräsningen av trädstubbar, häckar och buskar.

Klippig och stenig mark är en risk och kan skada vår stubbfräs vilket gör att priset går upp. Det kan också bli nödvändigt att gräva ur runt stubben för att kunna ta bort stenar som kan skada maskinen.
Vissa trädarter är mer svårhanterligare än andra. Exempelvis har gran mer komplext rotsystem än tall.

Om hela stubbens rotsystem skall avlägsnas kostar det alltid mer. Oftast är det inte nödvändigt om inte ett nytt träd eller buskar ska planteras på samma plats.

Självklart hjälper vi dig med bortforsling av trädgårdsavfallet. Tänk på att det blir dyrare när vi transporterar bort och tippar trädgårdsavfallet på återvinningsstationen eftersom vi måste betala företagstaxa för avfallet. För dig som privatperson är det gratis att tippa trädgårdsavfallet själv.

Vi fräser även bort häckar och buskar. Idegran och thujor får ofta kraftiga stubbar. Det gör vi med häckfräsning och buskfräsning, vilket leder till att du blir av med både häcken och busken utan att behöva gräva.

Robert och Anders har motorsågskörkort med behörighet A och B. Robert har även behörighet för E och röjsågskörkort.

Rutavdrag kan bara göras på arbetet på den utförda tjänsten och inte för transport eller bortforsling av trädgårdsavfall.

Det går att ta bort stubbar på egen hand, men det är ett tufft och tidskrävande arbete. Enklast blir du av med stubbar med stubbfräsning. Boka en tid med Robert för enkel stubbborttagning.

Det går att hyra en stubbfräsare hos någon uthyrningsfirma eller privat. Dock är det enklare maskiner som hyrs ut som gör arbetet mödosamt och många gånger blir det oftast billigare att anlita oss för stubborttagningen. Boka en tid med Robert för att få bort dina stubbar.

När vi fräser bort stubbar så mals stubben ned till träflis. Fliset kan du sedan använda för att fylla igen hålet efter stubben och som marktäckare i rabatter.

Kvar efter en trädfällning blir det en trädstubbe. Färska stubbar är oftast kladdiga men med tiden kommer den att ruttna bort. Under tiden som stubben förmultnas så fungerar den utmärkt som ett insektshotell.

Vi fräser bort både stubbar och rötter med vår stubbfräs. Rötter och stubbar blir till träflis som kan användas som fyllnadsmaterial för att fylla upp hålet efter stubben och rötterna.

Vi har kraftfulla stubbfräsare som vi använder när vi flisar bort stubbar och rötter vilket gör att arbetet går ganska fort. Färskt virke, storlek på stubben, trädslag och markunderlag är faktorer som avgör hur tidsödande arbetet kan bli.

Vår stubbfräs klarar av att fräsa bort alla sorters trädslag av stubbar. Exempelvis tar det längre tid att fräsa bort en björkstubbe än en furustubbe eftersom björk är mer massivt.

Höga stubbar försvårar vårt arbetet och då behöver vi kapa ned stubben med motorsåg för att kunna fräsa bort den med stubbfräsen. Det innebär extra arbetet för oss vilket påverkar prisbilden.

Enklast gräver du bort en vinbärdsbuske med en spade, eller så fräser vi enkelt bort busken med vår stubbfräs.

Vi tar enkelt bort buskar och häckar med vår stubbfräs. Läs mer om hur du blir av med buskar och häckar utan att gräva.

Vill du bli uppringd av Robert?

Robert ringer upp dig så fort som han blir ledig. Lämna dina kontaktuppgifter här nedanför för att bli uppringd.

Boka ett fritt hembesök

Du bokar snabbt och enkelt en tid i vårt bokningssytem.