Ta bort sten i gräsmattan själv eller med vår hjälp

Ta bort sten i gräsmattan själv eller med vår hjälp

Att ta bort sten i gräsmattan själv är enkelt med stenspräkning under förutsättning att du har en bra utrustning. Här på sidan kan du läsa om vilka verktyg vi använder för att spräcka stenar, en kort beskrivning av arbetsprocessen och varför du behöver ta bort en sten i gräsmattan.

Du kan ta bort sten i gräsmattan själv eller så kan du anlita oss för arbetet. Faktum är att det blir faktiskt billigare att anlita oss för stenborttagningen än om du skulle gå och köpa verktygen eller hyra dem.

Ta bort sten i gräsmattan själv
Ta bort sten i gräsmattan själv eller anlita oss.

Innehållsförteckning

Varför ta bort sten i gräsmattan?

Så varför ska du ta bort sten gräsmattan? Du vet säkert svaret på den frågan. För troligtvis blir du påmind om uppstickande stenar varje gång du klipper din gräsmatta med din motorgräsklippare. Detta leder sällan till att motorgräsklipparen går sönder utan knivbladet smäller till mot stenen och bladet får sig ett hack eller två.

Däremot har du en robotgräsklippare och den kör på en uppstickande sten, stubbe eller rot leder det oftast till att klippmotorn går sönder. Det är något som alla tillverkar har friskrivit sig ifrån och täcks därmed inte av garantin. Av den anledningen vill du antingen avgränsa, med robotgräsklipparens slingkabel, uppstickande stenar, stubbar och rötter eller bli av med dem.

En avgränsad sten, stubbe eller rot gör att det blir  oklippt gräs kvar runt hindret som måste då trimmas bort. I motsats till om det skulle vara borttaget vilket gör att robotgräsklipparen kan gå obehindrat över gräsmattan. Följaktligen kan du dra större nytta av robotgräsklipparens arbete och slipper på så sätt extra trädgårdsarbete.

Stenkilar för att ta bort sten i gräsmattan
Stenkilar för stenspräckning

Ta bort sten i gräsmattan själv

För att spräcka och klyva sten behöver du bra verktyg. Här nedan listar vi upp de verktyg som du behöver följt av en kortare beskrivning av arbetsmetoden. Om du inte har alla verktygen och har tänkt köpa in nytt eller hyra så skulle vi avråda dig till det. Som tidigare har nämnts det blir både billigare och enklare om du istället anlitar oss för att utföra arbetet.

Verktyg för stenkilning

För att kunna borra i sten så behöver du en kraftfull borrhammare på c:a 1,500 W, och helst med vibrationsdämare. Du kan använda en borrhammare med lägre effekt men det leder bara till att det tar mycket längre tid att borra och en enorm påfrestning på armar och axlar. Om du är rädd om din kropp så ska du av den orsaken se till att skaffa dig en kraftfull maskin eller så hyr du den.

Stenborrarna är en förbrukningsvara och håller till 4-8 hål beroende på material på borren och stenen. Sedan bör du ha stenkilar, smörjfett, slägga, kofot och spett för att lyckas med stenspräckningen.

Arbetsordning för att ta bort sten

Här nedan följer en kort beskrivning på hur du spräcker en sten med stenkilar. En mer utförligare arbetsbeskrivning på hur du använder spräckkilar finns på Gnejs Granits hemsida.

- Borra upp hål i stenen

Börja med att ta upp hål i stenen med borrhammaren för stenkilarna.

Räkna med att en borr håller för ca sex håltagningar.

- Lägg i stenkilarna

Har du tillräckligt stort hål så är det bara att lägga i stenkilarna i hålet. Se till att kilningen kommer åt samma håll som den första kilen. Det gör att stensprickan hamnar i samma riktning på resterande kilar.

Stenkilning och stenspräckning av sten i gräsmattan

- Spräck stenen med släggan

Att spräcka stenarna är lättare än vad man tror. Sitter stenkilarna som de ska så spräcks stenen enkelt när de kilas ned i stenen.

Plocka undan stenkrossen allt eftersom du spräcker vidare.

Spräck stenen med en tung slägga

- Fyll igen, och jämna av med dressraka

Slutligen fyller du igen gropen med gräsmattejord och jämnar av gräsmattan med hjälp av en dressraka.

Jämna av gräsmattan med en dressraka

Anlita oss för att bli av med sten i gräsmattan

Kunder som anlitar oss för stenspräckning gör det oftast i samband med att vi installerar robotgräsklippare åt dem. Det beror på att stenar och stubbar utgör ett hinder för roboten och den kan inte då gå helt obehindrat över gräsmattan.

Som tidigare har nämnts kan uppstickande stenar och rötter orsaka kostsamma skador på robotgräsklipparens klippmotorer. Av den anledningen rekommenderar vi våra kunder att göra sig av med stenar, stubbar och uppstickande rötter.

Våra övriga trädgårdstjänster:

Vad säger våra kunder om vår stenkilning?

"Jag tog kontakt med TrädgårdsSmart för att renovera min gräsmatta. I gräsmattan sticker det upp toppar av fyra stora stenar vilka måste bort före renoveringen. Robert på TrädgårdsSmart var här och tittade på dessa stenar och sa, att han kan spräcka bort dem så de hamnar under jord. På avtalad tid dyker Robert upp med rätt utrustning och borrar hål för att spräcka stenarna med stenkilar.

Jag kan bara konstatera att jag är mycket nöjd med kontakten och kommunikationen med Robert och naturligtvis med resultatet att stenarna inte kommer att sticka upp i gräsmattan och försvåra gräsklippningen framöver. Nästa steg är att TrädgårdsSmart genomför renoveringen av gräsmattan."
Ta bort sten i gräsmattan själv
Peter Marcus

Frågor och svar

Här nedan får du svar på de vanligaste frågor vi brukar få.

Det går bra att ta bort större stenar med stenkilning. Är det större stenblock så blir spräckningen svårare och då är det bättre att använda snigeldynamit.

Vi har ingen möjlighet att forslag bort stenresterna utan det lämnar vi kvar vid platsen där stenspräckningen har utförts.

Använd stenresterna som fyllnadsmaterial.

Absolut kan du spräcka stenarna själv. Dock lönar det sig att anlita oss för stenspräckningen och på så sätt behöver du inte köpa dyrbar utrustning för något enstaka jobb.

Hur lång tid arbetet tar beror på en mängd olika faktorer så det är väldigt svårt att avgöra hur lång tid arbetet kommer att ta. Därför ger vi bara ett pris för löpande räkning.

Följande faktorer avgör hur lång tid arbetet kommer att ta:

  • Stenart
  • Storlek på stenen
  • Omgivande mark