I den här artikeln går vi igenom vad isbränna på gräsmattan är för något och vad du kan göra åt det. Vi börjar med att gå igenom hur en isbränna uppstår.

Innehållsförteckning

Tjockt istäcke kan skapa isbränna på gräsmattan
Tjockt istäcke kan skapa isbränna på gräsmattan

Hur uppstår en isbränna?

Det är större risk att få isbränna på gräsmattan i ett mildare nordiskt klimat än områden med stabilt snötäcke. Perioder med nederbörd där temperaturen svänger mellan minus och plusgrader ökar risken för att istäcken bildas på gräsmattan.

Dåligt dränerade och kompakta jordar håller kvar regnvatten eller smältvatten så att vattensamlingar bildas. När det sedan fryser på så bildas ett istäcke på gräsmattan. Istäcket bildar ett lufttät lock över gräset och gör att det som finns i marken inte kan andas.

Resultat av en isbränna

Istäcket gör att organismer och växter kvävs av syrebrist i den syrefria, anaeroba, miljön. När växtens celler får brist på syre kan de inte utnyttja sitt lagrade socker effektivt i stället för att sockermolekylen blir helt nedbruten till koldioxid och vatten bildas organiska syror och alkoholer.

Detta sammantaget är rent skadligt för gräset och leder slutligen till svält och förgiftning vilket gör att gräset i värsta fall dör.

Vad gör man åt isbrännan?

Ligger gräset kvar under istäcket i den syrefattiga miljön kommer den till slut att dö. Av den anledningen måste du få bort isen så att syre kan ta sig ned till gräsrötterna. Här gäller det att ha rätt tajming när man ska göra det. Gör du det för tidigt så finns det risk för frostskador om det skulle frysa på igen eftersom gräs under is har mist sin tolerans mot frost. Å andra sidan kan gräset kvävas om istäcket ligger kvar för länge. Därför ska du följa väderprognosen noga för rätt tidpunkt för nedanstående punkter.

Börja med att få bort isen

Börja med att hacka bort isen med hjälp av en gräsmatteluftare eller liknande verktyg. Har du inget verktyg för luftning av gräsmattor så är det hög tid att införskaffa ett då du behöver den för de senare arbetsmomenten.
Hacka bort is med en gräsmatteluftare
Hacka bort is med en gräsmatteluftare.

Täck isen med toppdress

Is är ett reflekterande material och värms inte upp av solljuset lika bra som mörkt material. Av det skälet ska du strö över toppdress efter det att du har hackat sönder isen. Det gör att isen kommer att smälta mycket fortare än om den inte var täckt av dressjord.
Lägg på toppdress på istäcket.

Reparation av den skadade ytan efter isbränna

När isen har smält och tjälen är borta är det dags att reparera den skadade ytan. Förhoppningsvis har en del gräs överlevt den tuffa miljön under isen, men förlita dig inte på turen. Det gäller att skapa gynnsamma förutsättningar för att få i gång grästillväxten för att på så sätt hålla ogräset borta från gräsmattan. Därför är det viktigt att du reparerar skadan så snart som det är möjligt efter isborttagningen.

Det är samma moment som används för att reparera skador efter snömögel på gräsmattan som också är en vanlig växtsjukdom efter en vinter.

1. Ta bort döda rester. Kratta bort löst material och ta bort det från marken. Sedan blåser du ytan ren med en lövblås.

2. Lufta marken när isen har smält. När du har städat gräsytan som ska repareras luftar du gräsmattan med ett luftningsverktyg som du föredrar. Läs vår artikel ”Hur du luftar gräsmattan” om du vill veta mer.

3. Stödså med nytt gräs. Strö ut nya gräsfrön över gräsytan och täck fröna med toppdress. Jämna sedan av markytan med en dressraka. Det gör att jorden och gräsfröna kommer lättare ned i hålen i jorden.

Jämna av gräsmattan med en dressraka
Jämna av gräsmattan med en dressraka.

Hur du förebygger isbränna

För att förebygga isbränna gäller det att skapa goda förutsättningar för bättre vattenavrinning och stående vatten. Här nedan har du en lista på åtgärder du kan utföra under hösten och vintern, men först går vi igenom vad som håller kvar vatten på marken.

Orsaker till dålig vattenavrinning

  • Tjockt halmskikt. Halmskiktet även kallad för thatchen är ett skikt mellan gräset och jorden fylld med organiskt material som håller kvar fukt och vatten.
  • Hårt jordlager. Hårda kompakterade jordar gör att vatten inte tränger ned i jordprofilen utan stannar kvar på ytan.
  • Hydrofoba jordar. Vattenavvisande, hydrofob, jord som inte tar upp regnvatten utan håller kvar vattnet på markytan.

Åtgärder för att förebygga isbränna

  1. Minska mängden thatch. Bryt ned halmskiktet med en vertikalskärare eller hålpipslufta gräsmattan.
  2. Lufta gräsmattan. En väl luftad gräsmatta skapar goda förutsättningar för en bättre avrinning av smältsnö och regnvatten. Därför ska du lufta gräsmattan ofta och under tiden som marken är fri från tjäle. Läs mer om ”Varför lufta gräsmattan och när man ska göra det”.
  3. Använd vätmedel. Flytande vätmedel hjälper vattendroppen att tränga in i jorden lättare vilket gör att vatten kan ta sig igenom ytskiktet snabbare. En effekt av detta blir att det övre ytskiktet hålls torrt.
  4. Välj ett vinterhärdigt gräs. Välj grässorter med god vinterhärdighet av det skälet att vissa starka gräsarter har lättare att överleva under is än svaga arter. Exempelvis klarar sig Vitgröe har dålig vinterhärdighet. Däremot Ängsgröe, Rödsvingel och Rajgräs är arter med god vinterhärdighet och klarar sig längre under is utan att komma till skada.
Luftning eller vertikalskärning av gräsmattan

Hur kan TrädgårdSmart hjälpa dig?

När vi tar hand om våra kunders gräsmattor använder vi de mest effektiva och lämpliga verktygen för luftning, vertikalskärning, gödsling och stödsådd av gräsmattan. Anlitar du oss för vårt gödslingsprogram GräsmatteBoost och kompletterar det med luftning av gräsmattan har du garanterat en härdig gräsmatta.

GräsmatteBoost är ett gödslingsprogram med både flytande och granulerat gödsel, vätmedel, järn och biostimulatorer. Programmet har vi kompletterat med stödsådd två gånger under växtsäsongen med vinterhärdiga gräsarter. Det är ett gödselpaket som gör dina grannar, vänner och släkt gröna av avund.

Vi erbjuder våra tjänster i Stockholm och Uppsalaområdet.

Mer läsning om hur du kan förebygga isbränna på gräsmattan

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än så länge! Snälla var den första att betygsätta detta inlägg.

Eftersom du tyckte att det här inlägget var användbart...

Följ oss på sociala medier!

Vi beklagar att det här inlägget inte var användbart för dig!

Låt oss förbättra det här inlägget!

Berätta för oss hur vi kan förbättra det här inlägget?

Kategorier: Gräsmatta

Robert

Robert är ägare och grundare av TrädgårdSmart i Sverige. Du finner mig och min familj i Bälinge som är en förort till Uppsala. Här bor vi en villa med en trädgård på ca 400 kvm, och här har vi en robotgräsklippare som sköter gräsklippningen. Gräsmattan gödslas 4 gånger per år och jag försöker stödså den lika ofta med nytt gräs. Det för att ständigt föryngra gräsmattan, och det har lett till en tät och fin gräsmatta fri från ogräs.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.