Har snön smält och gräset är fortfarande täckt med vita fläckar, då kan du ha fått in snömögel på gräsmattan. Här i artikeln går vi igenom vad snömögel är för något, hur du tar bort det och hur du förebygger att det inte kommer in på nytt till din gräsmatta.

Innehållsförteckning

Snömögel på gräsmattan.
Snömögel på gräsmattan.

Vad är snömögel?

Snömögel på gräsmattan ser ut som sockervadd och kan vara vit/grå eller rosa till färgen beroende på vilken typ av snömögel det är. Det är en växtsjukdom som angriper spannmål, fodergräs och våra gräsmattor. Det orsakas av svamp och trivs bäst i svalt och fuktigt väder. Det innebär att du kommer se mer utav snömögel perioden höst till vår men det kan uppstå när som helst under året. Det beror på att svampsporerna lever kvar i jorden året runt och växer som bäst i temperaturer mellan 0-8 grader. Tillväxten av svampen avtar vid temperatur på -5 grader och när vädret blir varmare och torrare.

Det finns två typer av snömögel och de angriper gräset olika, och är lika vanlig som att få isbränna på gräsmattan efter vintern.

Grå snömögel

Grå snömögel känns igen med döda fläckar med ett ljusgrått eller vitaktigt täcke som liknar snöfläckar. Du hittar oftast grå snömögel under större snödrivor som smälter långsammare än sin omgivning då den trivs där det är extra fuktigt.

Den angripna marken kan vara ett par centimeter till någon halvmeter brett. Svampen skadar i regel bara gräsbladet men förblir jorden våt i månader kan även rötterna komma till skada. Gräset kommer tillbaka när marken torkar upp och när vädret blir varmare.

Grå snömögel på gräsmattan

Rosa snömögel

Rosa snömögel är mer aggressiv och skadar både gräsbladen och rötterna. Skadorna känns igen i runda döda fläckar med rosa eller bruna kanter. Svampen trivs i kallt blött gräs och vid lägre temperaturer. Utvecklas den under hösten kan den frodas hela vintern under snötäcket.

Skadorna blir några decimeter i diameter eller mindre och kan sprida sig över hela gräsmattan. Eftersom den även angriper rötterna så innebär det att gräset inte kommer att växa fram på nytt.

Rosa snömögel på gräsmattan.

Orsaker till snömögel

Oavsett var du bor i landet så kan din gräsmatta bli utsatt av snömögel och speciellt efter vintern. Dock finns det vissa faktorer som ökar risken för snömögel och vi går här igenom vad det kan vara för något.

Snötäcke över varm jord

Hinner det bildas ett snötäcke över fuktig mark som fortfarande är varm utan tjäle är det idealisk förhållanden för snömöglets tillväxt. Det innebär att vi vill att det fryser på ordentligt innan snön kommer.

Täcken av löv och högt gräs

Precis som ett snötäcke blir även nedfallna löv och högt gräs ett paradis för snömögel.

Gropar och svackor

Områden i gräsmattan som gropar och svackor med dålig dränering som ständigt hålls fuktiga är områden där snömögel trivs.

Snödrivor och snöhögar

Snöhögar som bildas efter snöskottning av uppfarter och gångar ökar risk för snömögel. Det kan också vara områden i skugga där snön håller sig kvar och resten av gräsmattan torkar upp.

Gräsmattor med tjockt halmskikt

Halmskiktet även kallad för thatch är ett svampigt lager mellan gräset och jorden med organiskt material. Detta lager håller kvar mycket vatten och hindrar jorden från att torka upp vilket gör att snömögel kan utvecklas.

Reparation av den skadade ytan efter snömögel

Du kan sätta i gång att reparera skadorna efter snömögel när vädret börjar bli varmare och marken har torkat upp. Tillvägagångsättet för reparationen är densamma som för skador efter isbränna.

1. Ta bort döda rester. Kratta bort löst material och ta bort det från marken. Sedan blåser du ytan ren med en lövblås.

2. Lufta marken när isen har smält. När du har städat gräsytan som ska repareras luftar du gräsmattan med ett luftningsverktyg som du föredrar. Läs vår artikel ”Hur du luftar gräsmattan” om du vill veta mer.

3. Stödså med nytt gräs. Strö ut nya gräsfrön över gräsytan och täck fröna med toppdress. Jämna sedan av markytan med en dressraka. Det gör att jorden och gräsfröna kommer lättare ned i hålen i jorden.

Jämna av gräsmattan med en dressraka
Jämna av gräsmattan med en dressraka.

Hur du förebygger snömögel

Det bästa sättet att förebygga snömögel är att hålla gräsmattan frodig och frisk med god vattenavrinning. Här nedan har du en lista på åtgärder du kan utföra under hösten och en del av dem kan du göra redan från säsongstart.  Först går vi igenom vad som håller kvar vatten på marken.

Orsaker till dålig vattenavrinning

 • Tjockt halmskikt. Halmskiktet även kallad för thatchen är ett skikt mellan gräset och jorden fylld med organiskt material som håller kvar fukt och vatten.
 • Hårt jordlager. Hårda kompakterade jordar gör att vatten inte tränger ned i jordprofilen utan stannar kvar på ytan.
 • Hydrofoba jordar. Vattenavvisande, hydrofob, jord som inte tar upp regnvatten utan håller kvar vattnet på markytan.

Åtgärder för att förebygga isbränna

 1. Lufta gräsmattan. En väl luftad gräsmatta skapar goda förutsättningar för en bättre avrinning av smältsnö och regnvatten. Därför ska du lufta gräsmattan ofta och under tiden som marken är fri från tjäle. Läs mer om ”Varför lufta gräsmattan och när man ska göra det”.
 2. Använd vätmedel. Flytande vätmedel hjälper vattendroppen att tränga in i jorden lättare vilket gör att vatten kan ta sig igenom ytskiktet snabbare. En effekt av detta blir att det övre ytskiktet hålls torrt.
 3. Använd ett bra gödslingsprogram. I ett bra skötselprogram för gräsmattor finns en plan för gödsling. Ett gödslingsprogram som vår GräsmatteBoost skapar förutsättningar för en riktigt frodig och fin gräsmatta som håller sig stark mot sjukdomar.
 4. Kalka gräsmattan vid behov. Kontrollera pH-värdet och kalka gräsmattan vid behov. I annat fall tar inte gräset upp näringen till fullo om pH-värdet ligger fel. 
 5. Välj ett vinterhärdigt gräs. Välj grässorter med god vinterhärdighet av det skälet att vissa starka gräsarter klarar av växtsjukdomar bättre. Ängsgröe, Rödsvingel och Rajgräs är arter med god vinterhärdighet och har bättre motståndskraft mot sjukdomar.
 6. Jämna av gräsmattan. Jämna av marken och fyll ut svackor för att på så sätt undvika vattensamlingar på gräsmattan.
 7. Minska mängden thatch. Bryt ned halmskiktet med en vertikalskärare eller hålpipslufta gräsmattan.
 8. Städa gräsmattan inför vintern. Se till att gräset har en klipphöjd på 4 centimeter högt innan det slutar växa. Städa gräsmattan och håll den fri från nedfallna löv och annat trädgårdsavfall som kan gynna tillväxten av snömögel (som trivs i fuktiga kalla miljöer).
 9. Undvik gödsel sent på hösten. Undvik att sprida ut gödsel med höga halter av kväve som gynnar grästillväxten sent på hösten. Det eftersom vilande grässtrån är torra och uttorkade vilket gör dem mindre mottagliga för snömögel.
Luftning eller vertikalskärning av gräsmattan

Hur kan TrädgårdSmart hjälpa dig?

När vi tar hand om våra kunders gräsmattor använder vi de mest effektiva och lämpliga verktygen för luftning, vertikalskärning, gödsling och stödsådd av gräsmattan. Anlitar du oss för vårt gödslingsprogram GräsmatteBoost och kompletterar det med luftning av gräsmattan har du garanterat en härdig gräsmatta.

GräsmatteBoost är ett gödslingsprogram med både flytande och granulerat gödsel, vätmedel, järn och biostimulatorer. Programmet har vi kompletterat med stödsådd två gånger under växtsäsongen med vinterhärdiga gräsarter. Det är ett gödselpaket som gör dina grannar, vänner och släkt gröna av avund.

Vi erbjuder våra tjänster i Stockholm och Uppsalaområdet.

Mer läsning om hur du kan förebygga snömögel på gräsmattan

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än så länge! Snälla var den första att betygsätta detta inlägg.

Eftersom du tyckte att det här inlägget var användbart...

Följ oss på sociala medier!

Vi beklagar att det här inlägget inte var användbart för dig!

Låt oss förbättra det här inlägget!

Berätta för oss hur vi kan förbättra det här inlägget?

Kategorier: Gräsmatta

Robert

Robert är ägare och grundare av TrädgårdSmart i Sverige. Du finner mig och min familj i Bälinge som är en förort till Uppsala. Här bor vi en villa med en trädgård på ca 400 kvm, och här har vi en robotgräsklippare som sköter gräsklippningen. Gräsmattan gödslas 4 gånger per år och jag försöker stödså den lika ofta med nytt gräs. Det för att ständigt föryngra gräsmattan, och det har lett till en tät och fin gräsmatta fri från ogräs.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.