Varför gödsla gräsmattan?

Varför ska man gödsla gräsmattan kan man fråga sig. I den här artikeln berättar vi varför det är så viktigt att gödsla gräsmattan för att få ett bra resultat. Du har säkert landat på den här sidan för att gräsmattan betyder någonting för dig. För min del är gräsmattan viktigt parti i vår trädgård och då önskar jag hålla den naturligt grön och fin fri från ogräs och mossa.

Om du vill hålla mossa och ogräs borta från gräsmattan så ska du definitivt gödsla gräsmattan. Dessutom blir gräsmattan tät, slitstarkt och blir härligt sprakande grön. Ett välmående gräs som är klippt med vassa knivblad är mer motståndskraftig mot sjukdomar och svampangrepp. Det är därför som du ska gödsla gräsmattan!

En bra gödning gör att gräset blir mer motståndskraftig och tåligare mot köld, näringsbrist, torka och främjar livet för mikrofloran i jorden. En jord med mycket mask, gråsuggor och andra mikroorganismer håller jorden igång som håller jorden luftigare. En luftig mark gör att den släpper igenom vatten och ny näring bättre.

Varför gödsla gräsmattan?

Genom naturlig urlakning förs viktig näring bort från gräset och ny näring måste tillsättas. Det är därför du måste tillsätta ny näring flera gånger under säsongen eftersom gräsmattan kräver mycket näring. För att jorden och gräset ska kunna ta tillgodogöra sig näringen så behöver ha rätt pH-värde och helst ett värde på mellan 6 – 7.

Läs vidare varför du ska kalka gräsmattan

När ska gräset gödslas?

Passa på att gödsla gräsmattan tidigt på våren innan ogräset har hunnit sätta igång och växa. På så sätt sätter du ordentlig fart på gräset för att få gräset tät och fin. Helst ska medeltemperaturen kommit upp till ca 8 – 10 och gräset ska visa tecken på tillväxt och i samband med att du klipper gräsmattan för första gången.

Vill du komma igång med gödslingen innan gräset har börjat växa börja då med att kalka för att gräsmattan lättare ska kunna ta upp näringen. Kalka när mesta av snön har smält bort. Läs varför du måste kalka gräsmattan här!

En tät gräsmatta kväver annan växlighet och håller mossan och ogräset borta från gräsmattan.

Gödslad trädgård ger liv åt blommorna

Gödsla vid gräsmatterenovering

För oss på TrädgårdSmart är det väldigt naturligt att gödsla en gräsmatta i samband med en gräsmatterenovering. Eftersom vi kommer ut till kunder vars gräsmatta är både trött och sliten och behöver då extra mycket näring för att få igång växtligheten.

Vid en renovering av en gräsmatta använder vi både kemisk och organisk gödsel som behandling. Gödslingen gör vi efter det att vi har vertikalskurit gräsmattan. En vertikalskuren gräsmatta har lättare att tillgodogöra sig både syre och ny näring.

Hur gödslar man gräsmattan?

Sprid ut 2 – 3 kg gödsel per 100 m2 med en gödselspridare som sprider gödslet mycket mer jämnt över gräsmattan än om du gör det för hand. Även om sägs att ett organiskt gödsel inte ska bränna gräset så har jag märkt att det gärna vill göra det om det har hamnat mycket gödsel på en och samma plats vilket är lätt hänt vid handgödsling. 

Vilket gräsmattegödsel ska jag använda?

Algomin gräsmattegödsel

Jag har använt Algomin gräsgödsel som är ett miljömärkt gräsmattegödsel som är en blandning av algkalk och brunalger, och kalkar var sjätte vecka. På så sätt har jag kunnat undvika mossa och jag har väldigt lite ogräs i gräsmattan. Under sommarhalvåret är gräsmattan välbesökt med mängder av fåglar vilket är ett gott tecken på ett rikt djurliv i jorden. Med glupska fåglar i trädgården är med gott samvete som jag använder ett naturgödsel.

Jag har använt Algomin gräsgödsel som är ett miljömärkt gräsmattegödsel som är en blandning av algkalk och brunalger, och kalkar var sjätte vecka. På så sätt har jag kunnat undvika mossa och jag har väldigt lite ogräs i gräsmattan. Under sommarhalvåret är gräsmattan välbesökt med mängder av fåglar vilket är ett gott tecken på ett rikt djurliv i jorden. Med glupska fåglar i trädgården är med gott samvete som jag använder ett naturgödsel.

WOLF-Garten Robot Special

Som jag skrev i förra stycket så har jag använt Algomins gräsmattegödsel, men 2019 gick jag över till WOLF-Garten Robot Special gräsmattegödsel som är ett långtidsverkande konstgödsel.

Vilken skillnad det blev! Konstgödslet har dubbla näringsinnehållet jämfört med ett naturgödsel. Efter första gödslingen tog tillväxten fart bara efter två veckor. Jag spred ut gödslet när jag såg de första nya grässtråna komma upp på våren och resultatet ser du till höger.  

Kemisk gödsel vid gräsmatterenovering
Gräsmatterenovering

Varför gödsla gräsmattan, när jag måste klippa oftare?

En gräsmatta som mår bra och är välgödslad växer med en otrolig kraft och rikligt. Ett argument som många använder är att de inte vill ha riklig tillväxt av gräsmattan eftersom de måste ut och klippa gräset oftare med sin  el- eller motorgräsklippare. Men vem vill inte ha en tät, fin och härligt grön gräsmatta?

Riklig tillväxt är inget problem med en robotgräsklippare. Oavsett hur mycket gräsmattan frodas och växer så är en Robomow robotgräsklippare ute och klipper dagligen. Robotklipparen håller din gräsmatta lika välskött och fin alla dagar i veckan.

Med en robotgräsklippare behöver du inte ställa dig frågan ”Varför gödsla gräsmattan?”. Välj en robotgräsklippare som passar din gräsyta bäst med hjälpa av vår köpguide Robomow robotgräsklippare. Låt en självgående gräsklippare göra det tråkiga jobbet åt dig, och du kan ägna dig åt roligare saker än tråkig gräsklippning.

För mer läsning rekommenderas följande artiklar:

Robert

Robert är ägare och grundare av TrädgårdSmart i Sverige. Du finner mig och min familj i Bälinge som är en förort till Uppsala. Här bor vi en villa med en trädgård på ca 400 kvm. Vår snälla Robomow robotgräsklippare håller vår gräsmatta dagligen nyklippt.

1 Comment

Comments are closed.