Varför kalka gräsmattan?

Published by Robert on

Varför kalka gräsmattan? Om jorden är sur, lågt pH-värde

Varför kalka gräsmattan?

Varför kalka gräsmattan? Därför att kalk är en av de bästa förutsättningarna för grönare gräs. En jord som innehåller tillräckligt mycket kalk ger gräset den bästa förutsättningen till att ta till sig den näring som redan finns i jorden eller tillförs med gödsling. Som många andra växter så trivs gräset bäst i neutrala jordar som har ett pH-värde på mellan 6 – 7.

Mossa, ogräs, rhododendron, azalea och blåbär är några exempel på växter som trivs i sura (kalkfattiga, pH < 6) jordar. Hallon, vitgröe (ett-årig grässort), och tistlar är några exempel på växter som trivs i basiska (kalkrika, pH >7) jordar.

Ger du gräset goda förutsättningar för tillväxt kommer du bli av med ogräset som då trängs undan. Av det skälet krävs det tillräckligt med kalk och god tillgång till vatten och näring. Det resulterar till att du kan ägna dig mindre tid åt ogräsbekämpning och kan njuta mer av din gräsmatta.

Varför kalka gräsmattan? Om jorden är sur, lågt pH-värde
Kalka gräsmattan om pH-värdet är lågt. Det gör att gräset kan tillgodogöra sig näringen i marken.

Innehållsförteckning

Hur mycket ska du kalka din gräsmatta?

Åtgången av kalk beror på jordens pH-värde och markens ler- och mullhalt. Det går åt mindre kalk till lätta jordar medan det går åt mer till tyngre lerjordar. Å andra sidan behöver du inte kalka så ofta en väl kalkad jord. Det räcker att du tillsätter kalk var 4–5 år. Däremot ska gräsmattan helst gödslas med gräsmattegödsel minst 4 gånger per säsong.

En tumregel som jag har för normala trädgårdar är att tillsätta 20 kg kalk/100 m2 för att höja pH-värdet med en 0,5 enhet. Läs hur mycket kalk som går åt på Jordbruksverkets hemsida om kalkning.

Passa gärna på att kalka gräsmattan innan en större renovering av gräsmattan för att få ut det mesta av gräsmatterenoveringen.

Kalka gräsmattan med Hasselfors Garden Trädgårdskalk
Hasselfors Garden Trädgårdskalk

Kalka gräsmatta med K-dress

Med K-dressen kombinerar du både kalkning, gödsling och jordförbättring i ett moment. Detta leder till att gräset blir friskare och du får en jämnare gräsmatta, speciellt om du använder en dressraka som markavjämnare.

K-dress sprids ut över gräsytan, gärna efter att du har luftat gräsmattan med vertikalskärare och hålpipsluftare alternativt med en gräsmatteluftare.

Hur mäter du jordens pH-värde?

Det finns flera olika mätmetoder för att ta reda på jordens pH-värde. Enklast gör du det med en analog pH-mätare. För ett mer exakt värde för kalkbehovet behöver du göra en jordanalys. Således får du reda på hur mycket kalk som kommer att gå åt för få upp pH-värdet till önskad nivå.

pH-mätare för jord
pH-mätare för jord.

Gödsla ofta

En kalk- och näringsrik gräsmatta håller mossan och ogräset borta. En gräsmatta som är tät med gräs kväver både mossan och ogräset. På så sätt kan du hålla gräsmattan fri från både mossa och ogräs utan större ansträngning.

Av den anledningen ska du gödsla gräsmattan ofta så slipper du rensa bort ogräset i gräsmattan. När du ser att gräset börjar växa på våren och när temperaturen håller sig kring 8-10 grader kör du igång med första vårgödslingen. Fortsätt och gödsla var 4-6 vecka med gräsmattegödsel för att sedan avsluta växtsäsongen med en sista höstgödsling. Läs om vårt skötselschema till gräsmattan för fler tips och råd för att få en gräsmatta i toppskick.

Bor du i trakterna av Stockholm och Uppsala kan du anlita oss för gödsling av din gräsmatta. Med vår GräsmatteBoost till gräsmatta får du en väl avvägd cocktail av gödsel, vätmedel och till och med färg.

Klipp gräset regelbundet

En väl gödslad gräsmatta med god tillväxt behöver du klippa var 3:e dag för att den inte ska bli överväxt. En frekvent klippning leder till att ogräs och mossa stressas bort från gräsmattan. Men vem vill ut och köra med sin motorgräsklippare flera gånger i veckan?

Av den orsaken ska du köpa en robotgräsklippare om du inte äger någon. En av de stora fördelarna med en robotgräsklippare är att det spelar ingen roll hur mycket gräsmattan växer. Roboten håller gräsmattan i trim oavsett hur mycket den frodas.

Som ett resultat av en hög frekvens på robotens gräsklippning är att gräsklippet blir väldigt kort och liknar mer pulverspån. Det gör att du kan låta gräsklippet ligga kvar i gräsmattan eftersom det torkar fort, förmultnar snabbt för att slutligen ge ny näring till gräset.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis till varför du ska kalka gräsmattan är för att höja pH-värdet för en sur och kalkfattig jord. En redan kalkrik jord behöver du inte kalka om pH-värdet ligger mellan 6 – 7 som är ett värde där de flesta växter trivs bäst. En anledning till detta är att gräsväxterna har det mycket lättare att ta upp näring i neutrala jordar.

Bästa sättet att ta reda på jordens pH-värde är genom jordanalys. Med ett jordprov får du också reda på vilka andra typer av näring gräset behöver och hur mycket.

Visst var denna sida Fantastiskt

Det är min förhoppning att du gillade artikeln och att den blir till hjälp för dig i din renovering av din gräsmatta. Jag har lagt ned väldigt mycket tid på research, utveckling och för att skriva denna artikel. Det är därför jag ber dig om en liten gentjänst som ett tack för min artikel genom att dela denna sida på sociala medier. Klicka på någon av symbolerna här nedan för att dela innehållet med dina vänner.

Stort tack på förhand för att du delar!

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än så länge! Snälla var den första att betygsätta detta inlägg.

Eftersom du tyckte att det här inlägget var användbart...

Följ oss på sociala medier!

Vi beklagar att det här inlägget inte var användbart för dig!

Låt oss förbättra det här inlägget!

Berätta för oss hur vi kan förbättra det här inlägget?

Kategorier: Gräsmatta

Robert

Robert är ägare och grundare av TrädgårdSmart i Sverige. Du finner mig och min familj i Bälinge som är en förort till Uppsala. Här bor vi en villa med en trädgård på ca 400 kvm, och här har vi en robotgräsklippare som sköter gräsklippningen. Gräsmattan gödslas 4 gånger per år och jag försöker stödså den lika ofta med nytt gräs. Det för att ständigt föryngra gräsmattan, och det har lett till en tät och fin gräsmatta fri från ogräs.