Varför du ska kalka din gräsmatta!

En av de stora fördelarna med en robotgräsklippare är att det spelar ingen roll hur mycket gräsmattan växer. Roboten håller gräsmattan i trim oavsett hur mycket den frodas. Det är också varför många villaägare med vanlig gräsklippare inte vill gödsla sin gräsmatta för då måste de av den orsaken klippa gräsmattan oftare. En väl gödslad och gräsmatta med god tillväxt behöver man klippa var 3:e dag för att den inte ska bli överväxt. Och vem vill ut och köra med sin motorgräsklippare flera gånger i veckan?

Varför kalka gräsmattan

Fördelar med en välgödslad gräsmattan

En välgödslad gräsmatta håller mossan och ogräset borta. En gräsmatta som är tät med gräs kväver både mossan och ogräset. På sätt kan du hålla gräsmattan fri från både mossa och ogräs utan större ansträngning. När också robotgräsklipparen ständigt håller gräsmattan vältrimmad finns det ingen chans för att ogräset ska sprida sig.

Välgödslad gräsmatta

Varför ska man kalka gräsmattan?

Kalk är en av de bästa förutsättningarna för grönare gräs. En jord och gräsmatta som är väl kalkad ger gräset den bästa möjlighet att ta till sig den näring som redan finns i jorden eller tillförs med gödsling. Gräset trivs bäst om jorden har ett pH-värde på mellan 6,5 – 7.

Hur mycket ska man kalka sin gräsmatta?

Åtgången av kalk beror på jordens pH-värde och markens ler- och mullhalt. Det går åt mindre kalk på lätta jordar medan det går åt mer på tyngre lerjordar. Å andra sidan behöver man inte kalka så ofta en väl kalkad jord. Det räcker att man tillsätter kalk var 4–5 år, men däremot ska gräsmattan helst gödslas 2-4 gånger per säsong.

Kalk till gräsmattan
Turbo Kalk

En tumregel som jag har för normala trädgårdar är att tillsätta 20 kg kalk/100 m2 för att höja pH-värdet med en 0,5 enhet. Läs hur mycket kalk som går åt på Jordbruksverkets hemsida.

Passa gärna på att kalka gräsmattan innan en större renovering av gräsmattan för att ut det mesta av behandlingen.

Hur mäter man jordens pH-värde

Digital pH-mätare
Digital pH-mätare

Det finns flera olika mätmetoder för att ta reda på jordens pH-värde, och enklast gör du det med en digital pH-mätare. Det finns billigare metod men är besvärligare och det gör du med lackmuspapper som du köper på apoteket. På Odla.nu hittar du en bra guide på hur du lär känna din jord samt hur du mäter jordens pH-värde.

Boka fri tomtbesiktning och rådgivning

När du anlitar TrädgårdSmart för en fri tomtbesiktning tar vi reda på din gräsmattas pH-värde. Värdet mäter vi med en digital mätare, och samtidigt kan vi beräkna hur mycket kalk du behöver för att komma upp till rätt värde. Satsa den här sommaren på att få en riktigt grön och fin gräsmatta med lite goda råd och med hjälp av en Robomow robotgräsklippare.


Robert

Robert är ägare och grundare av TrädgårdSmart i Sverige. Du finner mig och min familj i Bälinge som är en förort till Uppsala. Här bor vi en villa med en trädgård på ca 400 kvm. Vår snälla Robomow robotgräsklippare håller vår gräsmatta dagligen nyklippt.

0 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.