Varför låta gräsklippet ligga kvar i gräsmattan?

Published by Robert on

Varför låta gräsklippet ligga kvar i gräsmattan?

Varför ska du låta gräsklippet ligga kvar i gräsmattan?

Har du tänkt på varför en del granntomter kan ha otroligt grön, fin och tät gräsmatta. Troligtvis klipper de sin gräsmatta flera gånger i veckan och håller sin gräsmatta välklippt. På så sätt lämnas fint och smått gräsklipp kvar i gräsmattan som lätt tar sig ned till jordlagret. Där förmultnas gräsklippet snabbt och ger ny näring till den näringskrävande gräsmattan.

Varför låta gräsklippet ligga kvar i gräsmattan?

Hög näring i återvunnet gräs

Finklippet som består av 85 – 90% vatten och är full med näringsämnen. När det finklippta gräset lämnas kvar i gräsmattan för att torka krymper det med ca 90%.  Det gör att gräsresterna faller lätt ned i gräsmattans botten och förmultnar snabbt.

När du återanvänder gräset på det sättet återvinner du 25% utav den gödsling som du tidigare har lagt ut.

Principen kallas för mulching

Principen med att låta gräsklippet ligga kvar kallas för mulching. Det är en klippmetod där man finhackar gräset till små partiklar för att sedan låta det ligga kvar i gräsmattan. För att mulchingprincipen ska fungera behöver man ständigt klippa 1/3 av gräsets fulla längd. Säg att du vill ha gräset 3 cm högt så klipper du gräsmattan när gräset har nått en höjd av 4 cm. Det gör att man måste klippa gräsmattan 2 – 3 gånger per vecka. Och det är inte många som vill, när det finns så mycket roligare att göra på sommaren än gräsklippning.

Det är extra viktigt att minska klipphöjden successivt efter en gräsmatterenovering eller nysådd gräsmatta eftersom de nya grässtråna är extra känsliga mot stress.

Använd vassa knivblad

För att mulchingen ska fungera fullt ut är det viktigt att se till att använda skarpa knivar till robotgräsklipparen. Ett fint snitt med vassa knivegg naggar grästopparna och gräset återhämtar sig mycket snabbare. Slöa knivar däremot viker eller slår av gräset som lämnar ifrån sig fransiga grästoppar. Topparna torkar då ojämnt och har svårt att återhämta sig. Det stressar gräset och gör det mer mottagligt för sjukdomar.

Robomow RS625 Pro robotgräsklippare med knivset
Knivblad hackar gräset fint och mulchingprincipen fungerar väl med robotklippare

Klipper man gräset för sällan och låter gräsklippet bli för långt lägger det sig som ett lock över gräsmattan och kväver istället gräsmattan. Det gör att man får en motsatt effekt och du får då en vit och degig gräsmatta istället.

Fördelar med mulching

Jämn och fin gräsmatta

Tätvuxen och grön gräsmatta

Snabb återvunnen näring

Mulchingprincipen fungerar utmärkt med robotgräsklippare

Har du en robotgräsklippare som klipper ditt gräs så kommer den att gå över gräsmattan 2 – 3 gånger i veckan, och då kommer mulchingprincipen att fungera. Det du bör ha i åtanke är att inte ha en modell som har för låg kapacitet. Då kommer robotklipparen att ständigt vara ute och klippa gräsmattan. Helst bör du ha en modell med överkapacitet så att du har gräsmattan fri till lek och andra aktiviteter. Se vilken modell som passar din gräsyta bäst i vår

Installation av robotgräsklippare Uppsala, Stockholm och Göteborgsområdet

Vi hjälper dig med att hitta rätt Robomow

Vi hjälper dig med att hitta en modell som passar din gräsyta bäst. Läs mer om våra tjänster där du får fri tomtbesiktning och rådgivning. Läs mer om våra tjänster!

För mer läsning rekommenderas följande dokument:

Robert

Robert är ägare och grundare av TrädgårdSmart i Sverige. Du finner mig och min familj i Bälinge som är en förort till Uppsala. Här bor vi en villa med en trädgård på ca 400 kvm, och här har vi en robotgräsklippare som sköter gräsklippningen. Gräsmattan gödslas 4 gånger per år och jag försöker stödså den lika ofta med nytt gräs. Det för att ständigt föryngra gräsmattan, och det har lett till en tät och fin gräsmatta fri från ogräs.

1 Comment

Comments are closed.

Boka ett fritt hembesök

Du bokar snabbt och enkelt en tid i vårt bokningssytem.