Varför låta gräsklippet ligga kvar i gräsmattan?

Published by Robert on

Varför låta gräsklippet ligga kvar i gräsmattan?

Varför ska du låta gräsklippet ligga kvar i gräsmattan?

Har du tänkt på varför en del granntomter kan ha otroligt grön, fin och tät gräsmatta. Troligtvis klipper de sin gräsmatta flera gånger i veckan och håller sin gräsmatta alltid nyklippt. På så sätt lämnas fint och smått gräsklipp kvar i gräsmattan som lätt tar sig ned till jordlagret. Där förmultnas gräsklippet snabbt och ger ny näring till den näringskrävande gräsmattan.

Låt gräsklippet ligga kvar i gräsmattan

Hög näring i återvunnet gräsklipp

Varför du ska låta gräsklippet ligga kvar i gräsmattan är för att det finklippta gräset består av 85 – 90% vatten och är full med näringsämnen. När det finklippta gräset lämnas kvar i gräsmattan för att torka krymper det färska gräsklippet med ca 90%.  Det gör att gräsresterna faller lätt ned i gräsmattans botten och bryts ned snabbt till organiskt material.

När du återanvänder gräset på det sättet återvinner du 25% utav den gödsling som du tidigare har lagt ut.

Principen kallas för mulching

Principen med att låta gräsklippet ligga kvar kallas för mulching. Det är en klippmetod där man finhackar gräset till små partiklar för att sedan låta det ligga kvar i gräsmattan. 

För att mulchingprincipen ska fungera behöver man ständigt klippa 1/3 av gräsets fulla längd. Säg att du vill ha gräset 3 cm högt så klipper du gräsmattan när gräset har nått en höjd av 4 cm. Det gör att man måste klippa gräsmattan 2 – 3 gånger per vecka. Och det är inte många som vill det, när det finns så mycket roligare att göra på sommaren än gräsklippning. Av den anledningen så skaffar sig de flesta en robotgräsklippare.

Det är extra viktigt att minska klipphöjden successivt efter en gräsmatterenovering eller nysådd gräsmatta eftersom de nya grässtråna är extra känsliga mot stress.

Använd vassa knivblad

För att mulchingen ska fungera fullt ut är det viktigt att se till att använda skarpa knivar till robotgräsklipparen. Ett fint snitt med vassa knivegg naggar grästopparna och gräset återhämtar sig mycket snabbare. Slöa knivar däremot viker eller slår av gräset som lämnar ifrån sig fransiga grästoppar. Topparna torkar då ojämnt och har svårt att återhämta sig. Det stressar gräset och gör det mer mottagligt för sjukdomar.

Robomow RS625 Pro robotgräsklippare med knivset
Knivblad hackar gräset fint och mulchingprincipen fungerar väl med robotklippare

Klipper man gräset för sällan och låter gräsklippet bli för långt lägger det sig som ett lock över gräsmattan och kväver istället gräsmattan. Det gör att man får en motsatt effekt och du får då en vit och degig gräsmatta istället.

Fördelar med mulching

Jämn och fin gräsmatta

Tätvuxen och grön gräsmatta

Snabb återvunnen näring

Mulchingprincipen fungerar utmärkt med robotgräsklippare

Har du en robotgräsklippare som klipper ditt gräs så kommer den att gå över gräsmattan 2 – 3 gånger i veckan, och då kommer mulchingprincipen att fungera. Det du bör ha i åtanke är att inte ha en modell som har för låg kapacitet. Då kommer robotklipparen att ständigt vara ute och klippa gräsmattan. 

Helst bör du köpa en robotgräsklippare med överkapacitet så att du har gräsmattan fri till lek och andra aktiviteter. Se vilken modell som passar din gräsyta bäst i vår

Frågor och svar

Vanliga frågor och svar om att låta gräsklipp ligga kvar i gräsmattan.

Att klippa gräsmattan ofta är bara en del av skötselprogrammet av gräsmattan. Gräset förbrukar mycket näring, vatten och luft. Av den anledningen ska du även gödsla gräsmattan 4-5 gånger per säsong.

Om gräsmattan är fläckvis kal så beror det säkert på att jorden är hård. I sådant fall behöver gräsmattan luftas med en gräsmatteluftare. Luftningen av gräsmattan gör jorden porösare och växtrötterna kan andas.

Om du kan kratta ihop färskt gräsklipp från gräsmattan så klipper du gräsmattan för sällan.

Köp en robotgräsklippare och utnyttja mulchningsprincipen istället för att kompostera gräsklippet.

Svaret på frågan, är att du kan kompostera det klippeta gräset.

Andra artiklar på vår hemsida

Skarpa knivar till robotgräsklipparen ger en friskare gräsmatta

Skarpa knivar till robotgräsklipparen

Skarpa knivar till robotgräsklipparen gör att gräsets snittyta blir skarpt vilket minskar risken för uttorkning och sjukdomsangrepp. Däremot slöa knivar till gräsklipparen gör att grästopparna blir fransiga och torkar ojämnt. Se till att använda vassa knivar till gräsklippningen.

Läs mer om gräsvård »
Robotgräsklippare solo by AL-KO Robolinho hos TrädgårdSmart

Vinn en robotgräsklippare

Vinn en robotgräsklippare Nu kan du enkelt ta hem och vinna en robotgräsklippare utan någon större ansträngning. Hjälp TrädgårdSmart att synas bättre på internet. Alla som köper en vara eller tjänst från TrädgårdSmart är med

Läs mer om gräsvård »

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än så länge! Snälla var den första att betygsätta detta inlägg.

Eftersom du tyckte att det här inlägget var användbart...

Följ oss på sociala medier!

Vi beklagar att det här inlägget inte var användbart för dig!

Låt oss förbättra det här inlägget!

Berätta för oss hur vi kan förbättra det här inlägget?

Kategorier: Gräsmatta

Robert

Robert är ägare och grundare av TrädgårdSmart i Sverige. Du finner mig och min familj i Bälinge som är en förort till Uppsala. Här bor vi en villa med en trädgård på ca 400 kvm, och här har vi en robotgräsklippare som sköter gräsklippningen. Gräsmattan gödslas 4 gånger per år och jag försöker stödså den lika ofta med nytt gräs. Det för att ständigt föryngra gräsmattan, och det har lett till en tät och fin gräsmatta fri från ogräs.

1 Kommentar

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.