• Börjar ditt gräs torka ut och torkan sprider sig över hela gräsmattan?
  • Du har testat olika metoder?
  • Men du kan fortfarande inte komma fram till orsaken till uttorkningen? 

Innehållsförteckning

Verktyg som luftar gräsmattan håller den grönskande fin.

Varför lufta gräsmattan?

För det första de bakomliggande orsakerna varför gräsmattan torkar ut är otillräcklig bevattning, gödning eller att gräsmattan inte andas tillräckligt. Om du ger din gräsmatta grundläggande skötsel, som klippning, vatten och näring, men resultaten uteblir så är det troliga att den inte kan tillgodogöra sig av det du ger den.

Men hur kunde det vara möjligt? Svaret beror på antingen jordpackning eller för tjockt halmskikt. Lösningen är att lufta gräsmattan och då behöver du veta vilka verktyg som luftar gräsmattan och vilket som passar dig bäst.

Nu ska vi ta en snabb genomgång vad som är jordpackning och halmskikt.

Jordpackning och halmskikt

Jordpackning sker när jordpartiklar pressar ihop, vilket minskar porutrymmet mellan jordpartiklarna och gör jorden hård. Kompakterad jord minskar genomsläppet av vatten, näring och luft vilket leder till att gräsmattorna blir tråkiga och fula.

Halmskiktet är ett svampigt organiskt lager mellan gräset och jorden. Det är en mix av döda stjälkar, blad och rötter. När du vattnar din gräsmatta så håller halmskiktet kvar vattnet vilket leder till att vattnet inte når ned till gräsrötterna i jordskiktet. Det gör att gräsplantan torkar ut och gräsbladen blir då gula och i värsta fall bruna. Det innebär att halmskiktet, även kallad för thatchen, håller kvar vattnet som en svamp.

För att kunna välja ett verktyg för luftning av gräsmattan måste du först känna till varför du ska lufta gräsmattan och när. Sedan kan du välja ett verktyg beroende på vilken luftningsmetod du väljer.

Metoder att lufta gräsmattan

Det finns två metoder att lufta gräsmattan: pipluftning och hålpipsluftning. Du kan använda båda metoderna beroende på hur situationen är med jordpackning och tjockleken på halmskiktet.

Pip- eller spikluftning

Pipluftning, med solida pinnar eller spikar, är som namnet antyder en metod för att punktera eller sätta djupa skär i jorden. Metoden ska inte förväxlas med vertikalskärning som är något helt annat.

Luftning med spikar eller spjut är billigare och enklare att tillämpa än hålpipsluftning. Men en behandling med pipluftning är inte lika långvarig som med hålpipsuftning. Därför måste gräsmattor pipluftas oftare än om den hålpipsluftas. Däremot kan du piplufta gräsmattan hur många gånger som helst under året och en del experter hävdar att årstiden inte spelar någon roll.

Pipluftning är bäst för sand och mullrika jordar eftersom det hjälper till med dränering genom att luckra upp marken.

Hålpipsluftning

Hålpipsluftning är en metod för att ta upp 10 centimeter långa korvar av gräs och jord med ett avstånd på 10 centimeter genom hela gräsmattan. Det anses vara den effektivaste luftningsmetoden för att säkerställa att luftkanaler bildas ned till gräsets rötter. Det gör att vatten, luft och näring tar sig lättare ned till gräsets rotsystem.

För lerjordar är hålpipsluftning bäst eftersom pipluftning trycker undan jorden runt omkring hålen och kan på så sätt kompaktera lerjorden runt om spjuthålet. Dock är det alltid bättre att piplufta lerjordar än att inte göra någonting alls.

Verktyg som luftar gräsmattor

Att välja bästa redskapet för luftning av gräsmattan kommer garanterat att återuppliva din sjuka gräsmatta. Valet hänger på vilken luftningsmetod du föredrar, storleken på din gräsmatta och hur mycket fysiskt arbete du är villig att utföra.

Gräsmatteluftare med hjul

Om din gräsyta är liten och saknar hinder som står i vägen för dig, som träd eller lekställningar så är en gräsmatteluftare med hjul bäst. Dessa typer av redskap har inga ihåliga hålpipor utan har spjut eller spikar vilket gör att redskapet lämpar sig bäst för gräsytor med mindre jordpackning.

Handhållna verktyg för att lufta gräsmattan

Gräsmatteluftare utan hjul eller handhållna verktyg för luftning av gräsmattan finns med både luftpinnar och hålpipor. Dessa verktyg har ett handtag och en plats för att sätta foten på så att du kan trycka ned luftpinnarna eller hålpiporna i jorden med din kroppstyngd. Du måste upprepa denna process upprepade gånger för att lufta hela gräsmattan. Något som är ansträngande och tar tid speciellt om redskapet är försedd med hålpipor.

Bakmonterade tillbehör

Om du har en större gräsyta att lufta och har tillgång till en åkgräsklippare så kan du montera ett bakmonterat tillbehör som luftar gräsmattan. Montera tillbehöret bak på åkgräsklipparen och kör fram och tillbaka över gräsmattan för att få den luftad. Om det behövs så kan du lägga tyngder på redskapet för att få ned pinnarna till ett djup av cirka 10 centimeter. Det är något som kan behövas om jorden är kompakt.

Maskinell pip- och hålpipsluftare

När vi på TrädgårdSmart luftar våra kunders gräsmattor, när de har anlitat oss för att renovera deras gräsmatta, använder vi en maskin, Tracmaster LA25, som slår ner spjut eller hålpipor beroende på vilken jordtyp det är i marken. Det är en mycket kraftfull maskin som fungerar fantastiskt bra oavsett om marken är torr eller kompakt.

Saker att tänka på vid val av redskap för luftning

Nedan har vi listat några saker som du bör överväga innan du går och köper ett redskap för att lufta din gräsmatta med.

Vikt och rörlighet

Verktyget måste vara tungt för att kunna göra tillräckligt djupa hål i jorden. Är däremot luftningsverktyget för lätt innebär det att pinnarna inte tränger tillräckligt djupt ned i jorden. Det kan behövas extra vikter på upp till 50 kg på ett bakmonterat tillbehör för att få ner hålpiporna i jorden.

Gräsytans storlek

Handhållna verktyg och luftare på hjul fungerar bäst för mindre ytor eller för att reparera mindre ytor på en större gräsmatta. Helst ska jorden vara mullrik om du använder solida pinnar.

Däremot är en bakmonterad eller en maskinell luftare bäst för större gräsytor och om jorden är kompakt.

Material

Redskapen bör vara gjorda av material som är rostfria och ha en kraftfull design för att den ska hålla i många år. För detta ändamål, fokusera dig på att införskaffa ett luftningsverktyg tillverkat av allra helst i rostfritt stål eller alternativt i galvaniserat stål.

Handtagsform

Gräsmatteluftarens handtag måste vara ergonomisk som ger effektivitet, komfort och för att undvika olyckor.

Spjutens längd

Den idealiska längden på spjuten är 10 centimeter. Det beror på att gräsets rötter går aldrig djupare ner i marken. Längre pinnar än 10 centimeter luftar inte gräsmattan mer effektivt och gör arbetet bara svårare.

Gräsmatteluftare med 5 solida pinnar
Gräsmatteluftare i rostfritt stål med 5 solida pinnar 100 mm långa.

Frågor och svar

Vanliga frågor vi brukar få i samband med Varför lufta gräsmattan.

Utnyttja det du har kvar av din befintliga gräsmatta men gör ett omtag av gräsmattan. Det gör att gräsmattan får en omstart. Läs hur du går tillväga punkt för punkt i vår artikel om renovering av gräsmatta.

Lufta och vertikalskära gräsmattan är två helt olika behandlingar. I artikeln har du fått lära dig om varför du ska lufta gräsmattan.

Vertikalskära gräsmattan gör man med en maskin som river upp mossa och dött gräs med knivar samtidigt som gräsrötterna separeras.

Oftast låter man knivarna gå ned i jordlagret bara någon millimeter vilket gör att inga lufthåls skapas.

Absolut kan du punktbehandla gräsmattan med luftning exempelvis på områden där gräset har svårt att växa. Det kan bero på att vissa områden i gräsmattan är kompakterad efter att något tungt har legat där. Som har nämnts tidigare i inlägget så har jorden blivit packad vilket gör att luft, vatten och näring har svårt att ta sig ned till gräsrötterna.

Den gräsmatteluftare som vi säljer är helt anpassad efter hur djupt gräsrötterna tar sig ned i marken. Höjden på pinnarna är 100 mm.

Mer läsning om luftning av gräsmattan

Läs våra övriga artiklar om du vill veta mer om hur du luftar en gräsmatta och varför det är bra att göra det.

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än så länge! Snälla var den första att betygsätta detta inlägg.

Eftersom du tyckte att det här inlägget var användbart...

Följ oss på sociala medier!

Vi beklagar att det här inlägget inte var användbart för dig!

Låt oss förbättra det här inlägget!

Berätta för oss hur vi kan förbättra det här inlägget?

Kategorier: Gräsmatta

Robert

Robert är ägare och grundare av TrädgårdSmart i Sverige. Du finner mig och min familj i Bälinge som är en förort till Uppsala. Här bor vi en villa med en trädgård på ca 400 kvm, och här har vi en robotgräsklippare som sköter gräsklippningen. Gräsmattan gödslas 4 gånger per år och jag försöker stödså den lika ofta med nytt gräs. Det för att ständigt föryngra gräsmattan, och det har lett till en tät och fin gräsmatta fri från ogräs.

2 Kommentarer

Rolf Hjelm · 2022-03-27 at 11:16

Om gräsmattan är preparerad för robotgräsklippning är det då inte stor risk för att luftningen kan skada begränsnings- och guidekablar?

Bästa hälsningar
Rolf Hjelm

    Robert · 2022-03-27 at 11:25

    Tack för din kommentar Rolf! Har du lagt ned en signalkabel för en robotgräsklippare i marken så bör du märka ut var guidekabeln går någonstans. Det gör du genom att låta gräsklipparen gå hem till laddstationen med korridorsbredden nedställd på minimum (se manualen hur du går tillväga). Gå efter roboten och märk upp guidekabelns dragning med markörer (jag brukar använda plastpärlor). Sedan undviker du att lufta ytterkanten av gräsytan, öar och guidekabel.

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.