Vertikalskärning och luftning av gräsmattan är två helt olika metoder som har fått samma innebörd av många fastän det är två olika behandlingar av gräsmattan. I den här artikeln kommer du få en bättre förståelse av vad de olika metoderna skiljer dem åt och vad de gör för gräsmattan.

Innehållsförteckning

Luftning eller vertikalskärning av gräsmattan
Ska gräsmattan luftas eller vertikalskäras?

Vad är luftning?

Luftning av gräsmatta görs genom att skapa djupa lufthål i gräsmattan antingen genom att du sätter ned solida pinnar i marken eller drar upp jordkorvar med hjälp av hålpipor. Det gör att luft, vatten och gödning når ned till gräsets rötter lättare vilket leder till en bättre tillväxt av gräsmattan.

Professionella planskötare luftar sina gräsytor regelbundet och när marken har blivit kompakterad. Det för att gräsplanerna ska få bättre vatten och näringsupptag.

I vår artikel ”Varför lufta gräsmattan och när ska man göra det?” får du lära dig mer om luftning.

Fördelar med luftning av gräsmatta

 • Minskad kompaktering av jordlagret
 • Minskar stående vatten och ger bättre vattenavrinning
 • Det gör din gräsmatta tät, frisk och stark
 • Hjälper också till att inte halmskiktet byggs upp
Luftning av gräsmattan med en gräsmatteluftare
Luftning av gräsmattan med en gräsmatteluftare.

Hur du luftar gräsmattan?

Du kan lufta gräsmattan för hand med en gräsmatteluftare eller med motordrivna maskiner. Gräsluftningsverktygen kan ha spikar eller ihåliga pinnar beroende på vilken typ av luftningsmetod du väljer.

Välj en gräsmatteluftare utifrån jordtyp och storleken på gräsytan som ska luftas. Gräsmattan mår bara bättre av att den luftas ofta och luftningen kan göras året runt så länge som det inte finns tjäle i marken.

Vad är vertikalskärning?

Halmskikten även kallad för thatch är en organisk samling av döda och levande skott, stjälkar och rötter som byggs upp med tiden. Det är ett halvfast, svampliknande lager mellan gräset och jordlagret

När halmskiktet blir tjockare fungerar det som en barriär. Skiktet håller kvar vatten och näringsämnen så att de inte når ner till jordlagret och gräsets rotsystem. Det leder till att gräset slutar att växa och så småningom blir gräsmattan matt och livlös.

Lösningen blir då att frigöra, klyva och ta bort halmskiktet. Det är en metod vi kallar för vertikalskärning eller dethach.

Fördelar med vertikalskärning

 • Gör att vatten, solljus, syre och näringsämnen kommer ned till jorden
 • Får gräsrötterna att växa djupt och frodigt
 • Förbättrar kvaliteten på gräset som växer upp
 • Dessutom minskar det stående vatten och ger bättre vattenavrinning
Vertikalskärning av gräsmattan
Vertikalskärning av gräsmattan tidigt på våren.

Hur vertikalskär jag en gräsmatta?

Du kan ta bort halmskiktet i din gräsmatta med en räfsa, mossrivare eller med en vertikalskärare.

Räfsorna har korta pinnar och böjda blad av metall. Du måste få ned bladen i marken och kratta upp halmskiktet. Krattorna fungerar bäst om ditt gräs har ett tunnare halmskikt och till mindre gräsytor.

Däremot om gräsmattans halmskikt är tjockare eller om gräsmattan är i behov av en större gräsmatterenovering så är en mossrivare eller vertikalskärare bäst. Maskinernas blad skär ner genom halmskiktet lättare och drar upp halmskiktet till ytan.

Slutligen när du är klar med vertikalskärningen får du samla ihop trädgårdsavfallet och ta bort det från gräsmattan. Därefter kan du passa på att stödså och toppdressa gräsmattan för att till sist jämna av dressjorden med en dressraka.

Vertikalskärning eller luftning av gräsmattan?

Både vertikalskärning och luftning av gräsmattan görs för att skapa mer utrymme i jorden och för att vatten, luft och näring ska lättare kunna komma ned i jorden och till gräsets rötter.

Vertikalskärning gör vi för att få upp gamla gräsrester, dött gräs, mossa och för att klyva gräsets rötter. Däremot använder vi en gräsmatteluftare för att luckra upp jorden så att den inte kompakteras och för att skapa lufthål till gräsets rotsystem.

Slutsatsen blir att de två olika metoderna löser olika problem, men resultatet verkar bli densamma på gräsmattan.

Ska du lufta eller vertikalskära gräsmattan först?

Du bör lufta din gräsmatta först. Anledningen till det är att luftning kommer att dämpa

Behöver din gräsmatta luftas eller vertikalskäras?

Om din jord har blivit hård och kompakterad rekommenderar vi att du hålpipsluftar din gräsmatta. Å andra sidan påverkar vertikalskärningen bara det översta jordlagret och tar bort halmskiktet och dött gräs. Så om jorden är kompakt så löser inte vertikalskärningen problemet utan du måste då även lufta gräsmattan med en gräsmatteluftare.
Luftning och vertikalskärning av gräsmatta
Luftning och vertikalskärning av gräsmatta i samband med en gräsmatterenovering.

Vertikalskärning eller luftning av gräsmattan innan stödsådd

Stödsådden blir effektivare om du vertikalskär gräsmattan först. Det beror på att vertikalskärningen tar bort den organiska ansamlingen, halmskiktet, från gräsmattan. Det gör att gräsfröna tränger bättre ned i jorden och får det lättare att gro. Är däremot jorden hård och kompakt måste du lufta gräsmattan först.

Oavsett om du luftar eller vertikalskär din gräsmatta är det en bra idé att ta bort allt löst trädgårdsavfall från gräsmattan innan stödsådd. Det gör du genom att kratta igenom gräsmattan med en räfsa. Sedan samlar du ihop materialet och tar det till återvinningen eller komposten. Till sist kan du få bort de sista kvarvarande resterna med en lövblås.

Luftar vertikalskärningen gräsmattan?

Om din jord inte är extremt packad och beroende på vilken typ av vertikalskärare du använder kommer gräsmattan att bli luftad på ytskiktet. Däremot luftar en gräsmatteluftare gräsmattan på djupet vilket är nödvändigt för att lufta hela gräsroten.

Tar hålpipsluften också bort halmskiktet?

Om du hålpipsluftar gräsmattan maskinellt kommer det också att bort halmskiktet och ger ett mycket bättre resultat. Är däremot halmskiktet väldigt tjock så räcker det inte bara med att hålpipslufta gräsmattan för att bli av med halmskiktet på kort sikt enligt en artikel av Michigan State University, ”Core aeration and dethatching of lawns”.

När ska man lufta och vertikalskära gräsmattan?

Välj en tidpunkt för vertikalskärningen då när gräset växer aktivt så att den kan återhämta sig snabbare. Det eftersom momentet är väldigt ansträngande och stressande för gräset. Det innebär att tidigt på våren och under sensommaren innan höstens antåg är en bra tid för vertikalskärning.

Som tidigare nämnts kan du lufta gräsmattan året runt så länge det inte finns någon tjäle i marken. Resultatet av luftningen blir olika beroende på vilken del av året du luftar gräsmattan. Under växtsäsongen skapar luftningen bättre tillgång av luft, vatten och näring till rötterna medan en luftning under vintern gör att avrinningen av regnvatten och smältsnö blir bättre.

Hur kan TrädgårdSmart hjälpa dig?

Kontakta oss om du inte vill eller kan ta hand om din gräsmatta. Vi kan renovera hela din gräsmatta till att bara lufta och vertikalskära den. När vi tar hand om våra kunders gräsmattor så använder vi de mest effektiva och lämpliga verktygen för luftning, vertikalskärning, gödsling och stödsådd av gräsmattan.

I vår tjänst Gräsmatterenovering ingår alla de nödvändiga momenten som ligger till grund för en riktig fin paradgräsmatta. Vi erbjuder våra tjänster i Stockholm och Uppsalaområdet.

 • Vertikalskärning för att ta bort dött gräs och mossa
 • Hål eller pipluftning
 • Gödsling med näring och vätmedel
 • Stödsådd
 • Toppdressning
 • Markavjämning
 • Bevattning

Frågor och svar

Vanliga frågor vi brukar få i samband med vertikalskärning och luftning av gräsmattan.

Vi rekommenderar att klippa gräset kort och helst på lägsta klipphöjd innan du påbörjar behandlingen av gräsmattan. Det gör att arbetet blir mycket lättare.

Låt gräset återhämta sig speciellt om du har vertikalskurit gräsmattan. Vänta med att klippa gräsmattan tills gräset har växt upp en bit. När gräset har nått en höjd på 5 -6 centimeter kan du börja klippa gräsmattan.

Om du har totalrenoverat gräsmattan så kan du vänta till gräset har nått en höjd av 8 centimeter. Anledningen till det är att det nya gräset har förhoppningvis hunnit gro och kommit upp en bit.

Efter att du har vertikalskurit och luftat gräsmattan samt samlat ihop trädgårdsavfallet så kan du stödså med nya gräsfrön. Därefter lägger du på ett lager med toppdress för att slutligen jämna av gräsmattan med en dressraka.

Se till att hålla gräsmattan fuktig i fyra veckor efter stödsådden.

Mer läsning om luftning av gräsmattan

Hur användbart var det här inlägget?

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än så länge! Snälla var den första att betygsätta detta inlägg.

Eftersom du tyckte att det här inlägget var användbart...

Följ oss på sociala medier!

Vi beklagar att det här inlägget inte var användbart för dig!

Låt oss förbättra det här inlägget!

Berätta för oss hur vi kan förbättra det här inlägget?

Kategorier: Gräsmatta

Robert

Robert är ägare och grundare av TrädgårdSmart i Sverige. Du finner mig och min familj i Bälinge som är en förort till Uppsala. Här bor vi en villa med en trädgård på ca 400 kvm, och här har vi en robotgräsklippare som sköter gräsklippningen. Gräsmattan gödslas 4 gånger per år och jag försöker stödså den lika ofta med nytt gräs. Det för att ständigt föryngra gräsmattan, och det har lett till en tät och fin gräsmatta fri från ogräs.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.